Vliegtuigbommen op Vliegbasis Leeuwarden geruimd

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Vliegtuigbommen op Vliegbasis Leeuwarden geruimd

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Vliegtuigbommen op Vliegbasis Leeuwarden geruimd

Twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn woensdag geruimd op Vliegbasis Leeuwarden. De bommen zijn op het middendeel van het militaire vliegveld onder de grond tot ontploffing gebracht. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De bommen van 250 en bijna twintig kilo werden vorige week voorafgaand aan werkzaamheden aangetroffen op de basis. De bom van 250 kilo was van Duitse makelij en was nooit volledig geëxplodeerd. Er was daarom nog zes kilo explosief materiaal in aanwezig. Naast de bommen werden ook vier stuks boordwapenmunitie gevonden.

Vanwege de ruiming waren op de basis speciale veiligheidsmaatregelen zoals een veiligheidszone getroffen. Buiten de basis hoefden geen maatregelen te worden getroffen wegens de geringe grootte van de explosieven.

Vliegbasis Leeuwarden was tijdens de Tweede Wereldoorlog regelmatig het doelwit van geallieerde aanvallen vanwege de stationering van Duitse jachtvliegtuigen, nachtjagers en bommenwerpers op de luchthaven. Vanaf Leeuwarden konden de Duitsers met de vliegtuigen makkelijk Engeland bereiken. Kort voor het einde van de oorlog bliezen de Duitsers de startbaan, bunkers en overige gebouwen op. Mogelijk is de geruimde Duitse bom hiervan afkomstig, aldus Defensie.
Plaats reactie