Aanvalsplan WOII 'Kiwi's' opgegraven

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Aanvalsplan WOII 'Kiwi's' opgegraven

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Aanvalsplan WOII 'Kiwi's' opgegraven

APELDOORN - Is Apeldoorn niet alleen door Canadezen maar ook door Nieuw-Zeelanders bevrijd? Die vraag houdt gemeentelijk faunabeheerder Joop Schoneveld bezig. Bij het verleggen van kabels in Park Berg & Bos is een munitiekist met gereedschappen, granaatkokers en enkele onderdelen van een Willy's Jeep bovenwater gekomen.

Het meest opzienbarend is de vondst van een strategische kaart die opgerold in een van de - Duitse (!) - granaatkokers bleek te zitten. De kaart laat een gedetailleerd aanvalsplan zien op Duitse stellingen in noordelijk Italië en gaat om de 'Operations' van de '2 NZ Division'. Nieuw-Zeelanders, naar Schoneveld vermoedt.

Nadat de vondst aanvankelijk bij het oud ijzer was beland, ontfermde Schoneveld zich over het ver doorgeroeste materiaal en vond de vragenoproepende kaart in een van de granaatkokers. Schoneveld, hobbyist klassieke, militaire voertuigen, zag de waarde van de voorwerpen in en stelde ze veilig.

Wat aan de gereedschappen opvalt is dat er tussen de voorwerpen van Engelse of Amerikaanse makelij een bandenlichter van het Duitse gereedschapsmerk Gedore ligt. "Waarschijnlijk buit gemaakt", denkt Schoneveld. Ook kwam een tweetal flessen ongeschonden na zestig jaar boven.

Belangrijkste vraag is echter hoe de kaart van de Kiwi's in Apeldoorn is beland.

Als Schoneveld de vindplaats aan de J.C. Wilslaan tegenover de midgetgolfbaan van het Kristalbad nog eens laat zien, ontdekt hij er ook nog een camouflagenet dat bijna verteerd en half-verbrand is. Verder ligt er een verbrand stapeltje formulieren tussen. De bijna onleesbare paperassen zouden door kunnen gaan voor reparatiebonnen. Mogelijk van dezelfde soldaat die de gereedschapskist beheerde. Een man die Schoneveld de titel 'manusje-van-alles' toekent. Niet alleen maakten verschillende tangen en steeksleutels deel uit van zijn voorraad gereedschap. Maar ook een strijkijzer, verschillende priemen, een krik en een bandenreparatieset.

DeApeldoornse brigadegeneraal b.d. Jelle Reitsma, kenner van de Apeldoornse oorlogsgeschiedenis, vermoedt dat het gaat om Nieuw-Zeelanders die onder Canadees bevel meevochten.
Bron: de stentor.nl
Gebruikersavatar
Bolt Action
Lid
Berichten: 363
Lid geworden op: 07 feb 2010, 22:56

Re: Aanvalsplan WOII 'Kiwi's' opgegraven

Bericht door Bolt Action »

Tjonge, als Apeldoorner vindt ik dat wel interessant. Hier moet ik 's meer over vinden.
Plaats reactie