Ruim 150 medische werktuigen van nazi-arts gevonden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
LordChaos
Lid
Berichten: 206
Lid geworden op: 28 jan 2010, 19:40

Ruim 150 medische werktuigen van nazi-arts gevonden

Bericht door LordChaos »

OSWIECIM - In een huis in Polen zijn meer dan 150 gynaecologische en chirurgische instrumenten gevonden. Ze zijn gebruikt door een beruchte Duitse nazi-arts.

"Dit is een van de grootste vondsten van de afgelopen jaren", zegt woordvoerder van het Auschwitz museum Bartosz Bartyzel. Alles wijst er volgens hem op dat ze hebben toebehoord aan gynaecoloog Carl Clauberg. Hij was lid van de SS en experimenteerde met methodes om vrouwen te steriliseren. Hij zou daarvoor in kamp Auschwitz vele vrouwen gebruikt hebben. Honderden van hen overleefden zijn martelpraktijken niet.

Clauberg zou in januari 1945 zijn overgeplaatst naar het eveneens beruchte vrouwenconcentratiekamp Ravensbrueck, waar hij doorging met zijn experimenten. In juni 1945 werd de SS'er gevangen genomen door de Russen. Hij werd na de oorlog in Rusland veroordeeld tot 23 jaar cel, maar kwam echter bij een gevangenenuitruil in 1955 vrij. Na protesten van kampoverlevenden werd hij in West-Duitsland opnieuw gearresteerd maar overleed in 1957 zijn cel aan een hartaanval, nog voor het proces kon plaatsvinden.
"Quand les riches se font la guerre, ce sont les pauvres qui meurent." - Jean Paul Sartre
Plaats reactie