Geallieerden vreesden nazi-guerilla vanuit geheime basis

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Geallieerden vreesden nazi-guerilla vanuit geheime basis

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Geallieerden vreesden nazi-guerilla vanuit geheime basis

Afbeelding

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vreesden de geallieerde strijdkrachten dat de nazi's zich na hun nederlaag zouden terugtrekken in een geheime basis onder de Alpen in Oostenrijk. Van daaruit zouden ze dan een guerrillaoorlog voeren. Dat blijkt uit vandaag openbaar gemaakte Britse archieven.

Vanaf het ogenblik dat de geallieerden de Rijn waren overgestoken, was de voornaamste bekommernis van de vijand het voorbereiden van een schuilplaats onder de Alpen, nabij het Oostenrijkse Salzburg, zo staat in een rapport van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, gedateerd op 27 april 1945.

Sabotagecampagne
Volgens het ministerie was het plan om er 60.000 militairen te kunnen onderbrengen. Er zouden voldoende voorraden zijn om het twee jaar vol te houden. Hitler en de elite van nazi-Duitsland zouden er onderdak vinden en er een propaganda- en sabotagecampagne voeren met de hulp van sympathisanten in heel Europa. De superieure luchtmacht van de geallieerden zou in die regio amper een rol kunnen spelen, luidt het nog.

Omvangrijke konvooien
De Zwitserse inlichtingendiensten en het Franse verzet maakten in maart 1945 gewag van omvangrijke konvooien in de Alpen, met onder meer transporten van 1.500 ton tarwe en 1.800 ton gedroogde groenten of groenten in blik.

Bron: HLN.be
Datum: 29 oktober 2010
Gebruikersavatar
panzer lehr
Lid
Berichten: 1306
Lid geworden op: 09 mar 2010, 19:45
Locatie: België

Re: Geallieerden vreesden nazi-guerilla vanuit geheime basis

Bericht door panzer lehr »

Niet echt iets nieuws de mythe van de alpenvesting was al langer bekend. :mrgreen:
Plaats reactie