Auto maakte evenveel burgerdoden als 2 oorlogen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Auto maakte evenveel burgerdoden als 2 oorlogen

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Auto maakte evenveel burgerdoden als 2 oorlogen

De introductie van de auto leidde op een halve eeuw tot meer vernielingen en bijna evenveel burgerslachtoffers als in de twee wereldoorlogen in België samen. Dat stelt de Gentse historicus Donald Weber in zijn boek 'Blijde intrede van de Automobiel, 1895-1940', dat vandaag voorgesteld wordt. Het boek schetst hoe de auto de samenleving dramatisch veranderd heeft.

Het verhaal begint aanvankelijk met de fiets die, net als de eerste auto, een luxespeeltje was voor de rijken en voornamelijk voor toeristische uitstapjes gebruikt werd. Deze 'snelle vorm van verkeer' kwam al snel (vaak letterlijk) in botsing met het trage voetgangers- en paardenspanverkeer, en leidde vaak tot gewelddadige confrontaties.


Chaos
Weber, die als onderzoeker verbonden is aan het Gentse Instituut voor Sociale Geschiedenis Amsab-ISG, schetst in 280 pagina's hoe men in ons land - dat samen met Frankrijk een van de koplopers was - met vallen en opstaan probeerde orde te scheppen in de steeds groter wordende chaos. Zo verplichte de eerste nationale verkeerswet van 1899 iedereen voortaan om rechts te rijden, terwijl je voordien in Leuven of Antwerpen links moest rijden en in Brussel aan de andere kant.

Slachtoffers
Weber heeft ook veel aandacht voor de dramatische keerzijde, de exponentiële stijging van het aantal verkeersslachtoffers. Zo telde men vlak voor WOII in ons land al 905 dodelijke slachtoffers met 200.000 auto's in het verkeer. Ter vergelijking: in 2009 waren dat er 819 met meer dan 4 miljoen wagens.
Bron: HLN.be
Datum: 20 oktober 2010
Gebruikersavatar
Bolt Action
Lid
Berichten: 363
Lid geworden op: 07 feb 2010, 22:56

Re: Auto maakte evenveel burgerdoden als 2 oorlogen

Bericht door Bolt Action »

Waar men hier niet mee rekening heeft gehouden, met het onderzoek en/of in het persbericht al dan niet, is dat autogordels pas in de jaren 60/70 in de meeste landen werden geintroduceerd.
Gebruikersavatar
Stevo
Lid
Berichten: 242
Lid geworden op: 11 aug 2009, 15:21
Locatie: Brugge, Westvlaanderen, België
Contacteer:

Re: Auto maakte evenveel burgerdoden als 2 oorlogen

Bericht door Stevo »

Mannen,

Waarom een artikels posten waarvan de bron dubieus is en de schrijver absoluut en volledig subjectief is? Omdat er "2 oorlogen" in vermeld wordt?

Over de heer Weber : In 2005 coördineerde hij het International Colloquium Anti-globalism.

De laatste 2 woorden zeggen eigenlijk alles volgens mij.................

Meer woorden hieraan spenderen zou zonde van de kb aan geheugen zijn maar ik citeer nog graag iets uit de context van het forum :

The death of one man is a tragedy. The death of millions is a statistic ~Joe Stalin, comment to Churchill at Potsdam, 1945


En dan los van het citaat van hierboven nog die heerlijke vent Mark Twain over statistiek : There are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics. :wink:

Je kan er alles mee verklaren en vergelijken vanuit de hoek waaruit het toegepast wordt, je zal altijd gedeeltelijk, en meer dan de partij die je statistiek onderuit wil halen, je gelijk ermee kunnen aantonen. Oeverloze discussies dus.


Stevo


Stevo
Bessie Braddock: Sir, you are drunk.
Churchill: And you, madam, are ugly. But in the morning, I shall be sober.
Plaats reactie