Geen bewijs voor hand Lenin in moord tsaar

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Helmbrug
Lid
Berichten: 312
Lid geworden op: 22 mar 2009, 20:55

Geen bewijs voor hand Lenin in moord tsaar

Bericht door Helmbrug »

Het is niet Tweede Wereldoorlog maar wel eerste wereld oorlog (en daar hebben we ook een categorie van ;)
Mij leek het interessant

MOSKOU - Een langlopend onderzoek naar de moord op de Russische tsaar Nicolaas II en zijn familie is gesloten nadat het onderzoeksteam geen bewijs had kunnen vinden voor de bewering dat Vladimir Lenin achter de moordpartij zat. Dat meldde de hoofdonderzoeker.

In 1918, na de Russische Revolutie, werden tsaar Nicolaas II, zijn vrouw en hun vijf kinderen vermoord in de kelder van een huis in Jekaterinenburg. Na de communistische opstand tegen de tsaar werd Lenin, als leider van de Marxistische revolutionairen, meer dan eens in verband gebracht met de moordpartij op de tsarenfamilie.

Het onderzoeksteam slaagde er ook niet in belastend bewijs te vinden tegen Jakov Sverdlov, mede-aanvoerder van de revolutionairen. ,,Ik kan met volledige zekerheid zeggen dat er vandaag de dag geen enkel betrouwbaar document is dat betrokkenheid van Lenin of Sverdlov bewijst", aldus hoofdonderzoeker Vladimir Solovjov.

In 2008 oordeelde het Russische hooggerechtshof dat de tsarenfamilie het slachtoffer werd van politiek geweld. Het onderzoek dat daarop volgde, werd echter voortijdig afgebroken omdat de hoofdaanklager vond dat de zaak was verjaard. Op verzoek van de nazaten van de tsaar werd het vorig jaar heropend.
Plaats reactie