Nooit Meer Auschwitz lezing

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jolijn
Lid
Berichten: 546
Lid geworden op: 26 nov 2010, 19:02

Nooit Meer Auschwitz lezing

Bericht door Jolijn »

Nooit meer Auschwitz Lezing 2011
Daniel Libeskind de 'architect van het gedenken' heeft op 27 januari 2011 een bijzonder inspirerende 'Nooit Meer Auschwitz Lezing' gehouden in een volledig vol auditorium van het Tropeninstuut in Amsterdam.

Het Nederlands Auschwitz Comité organiseerde - in samenwerking met de Pensioen- en Uitkeringsraad / de Sociale Verzekeringsbank en het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies - voor de achtste keer de Nooit Meer Auschwitz Lezing. De lezing zal dit jaar worden gegeven door Daniel Libeskind die bij deze gelegenheid de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding uitgereikt kreeg.

De lezing, voor een volledig volle zaal, was bijzonder inspirerend. De geschiedenis, het herdenken en het vooruitzien liggen besloten in Libeskinds stijl van bouwen en in de manier waarop zijn gebouwen in de omgeving worden geplaatst. Daniel Libeskind staat bekend als de 'architect van het gedenken'. Met zijn manier van ontwerpen benadrukt hij de verhalen van een bepaalde plek. Zo heeft de plattegrond van het Joods Museum in Berlijn de vorm van een gebroken davidsster, verwijzend naar de destructie van de joodse cultuur onder het nazi-regime. Zijn ontwerp voor Ground Zero, 'Memory Foundations', is tegelijkertijd een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op 11 september 2001 en aan het leven, dat doorgaat.

Daniel Libeskind werd in Polen (Łódź, 1946) geboren als zoon van Joodse Holocaust-overlevenden. In 1965 werd hij genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger. Hij studeerde architectuur in New York en geschiedenis en architectuurtheorie in Essex, Groot Brittannië. Hij gaf les en lezingen op universiteiten in Noord- en Zuid Amerika, Europa, Japan en Australië. Tot de bekendste werken van Libeskind behoren het Joods Museum in Berlijn, het Felix Nussbaum Haus in Osnabrück, het Imperial War Museum in Manchester, het Deens Joods Museum in Kopenhagen en het Grand Canal Theatre in Dublin. In 2003 won hij de opdracht om het masterplan te ontwerpen voor de herinrichting van Ground Zero, de voormalige locatie van het World Trade Center in New York.
Bron: http://www.auschwitz.nl/
Plaats reactie