Verhaal achter beroemde oorlogsfoto bekend

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Helmbrug
Lid
Berichten: 312
Lid geworden op: 22 mar 2009, 20:55

Verhaal achter beroemde oorlogsfoto bekend

Bericht door Helmbrug »

media_xl_315861.jpg
Razzia in de jodenbuurt op 22 februari 1941. Opgedreven joden op het Jonas Daniël Meijerplein.

AMSTERDAM - Het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam heeft de identiteit van een joodse man op een bekende foto uit de Tweede Wereldoorlog achterhaald. Op de afbeelding is de razzia op een groep joodse mannen in de hoofdstad te zien, die aanleiding vormde voor de Februaristaking in 1941.

Het verhaal over deze Meier Vieijra (1918-1941) is vanaf volgende week te zien in de Hollandse Schouwburg, maakte het JHM donderdag bekend.Het museum heeft zijn identiteit achterhaald via de dochter van Vieijra. Zij heeft haar vader nooit gekend en kwam pas in 2003 brieven en familiefoto's van hem op het spoor. Het JHM heeft die, zeventig jaar na de razzia, van haar gekregen.

Meier Vieijra was een van de 427 joodse mannen die op 22 en 23 februari 1941 werd opgepakt op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Op de foto zijn zij knielend met de handen omhoog te zien. De afbeelding is na de Tweede Wereldoorlog een icoon geworden van de jodenvervolging in Nederland en de Februaristaking, die volgende week in de hoofdstad wordt herdacht. De identiteit van de meeste mannen hierop bleef onbekend. Ze kwamen uiteindelijk terecht in Duitse concentratiekampen. Vrijwel niemand overleefde de oorlog.

De presentatie in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam van foto's en brieven die Vieijra tijdens zijn verblijf in de Duitse kampen Buchenwald en Mauthausen aan zijn vrouw schreef, zijn vanaf maandag tot en met 25 maart te zien. (ANP)
Plaats reactie