Marine stuit op onderzeeër uit Eerste Wereldoorlog

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Martijn95
Lid
Berichten: 169
Lid geworden op: 25 feb 2008, 18:18

Marine stuit op onderzeeër uit Eerste Wereldoorlog

Bericht door Martijn95 »

AMSTERDAM - De marine heeft een Duitse onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Het schip werd in oktober 2009 al gevonden door een Nederlands marineschip.


Het ministerie van Defensie heeft de vondst pas woensdag bekendgemaakt omdat de Duitse autoriteiten de informatie moesten bevestigen.

Ook zijn nabestaanden op de hoogte gebracht. De betreffende onderzeeër, de U-106, werd op 7 oktober 1917 tot zinken gebracht.

De Hr. Ms. Snellius stuitte in oktober op ruim zestig kilometer ten noorden van Terschelling op het wrak toen het vaarroutes in kaart aan het brengen was.

Defensie hoopte even dat het ging om de Nederlandse O-13, een onderzeeër die sinds 18 juni 1940 wordt vermist.

Onderwatercamera

In december 2009 werd de locatie onderzocht met een draadgeleide onderwatercamera van de Hr. Ms. Maassluis. In februari vorig jaar onderzochten duikers en een onderwaterrobot de locatie vanaf de Hr. Ms. Hellevoetsluis.

De duikers slaagden erin een cilindervormige luchttank van drie meter bij 44 centimeter boven te halen. De tank werd gebruikt om te stijgen en te dalen. Op een koperen plaatje stond een serienummer. Daaruit bleek dat het om de Duitse U-106 ging.

Zand

Expeditieleider van het project Jouke Spoelstra wijst erop dat een tiental jaar geleden ook een schip ter plekke de bodem in kaart heeft gebracht. "Maar toen lag de onderzeeër nog onder een laag zand."

Het schip blijft liggen waar het ligt en wordt een officieel oorlogsgraf. "Het zou kunnen dat er een herdenkingsceremonie op zee gaat plaatsvinden, maar dat gebeurt alleen op initiatief van de nabestaanden", zegt Spoelstra.
bron: http://www.nu.nl/binnenland/2469462/mar ... orlog.html
Gebruikersavatar
fritz derochebrune
Lid
Berichten: 517
Lid geworden op: 06 okt 2007, 21:33
Locatie: Misj

Re: Marine stuit op onderzeeër uit Eerste Wereldoorlog

Bericht door fritz derochebrune »

Inderdaad interessant nieuws, heb foto's en tekeningen gezien in de krant vandaag. Goed dat ze het nu als zeemansgraf gaan zien.
In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus: quibus transactis civitas septicollis diruetur, et Iudex tremendus iudicabit populum. Finis.
Plaats reactie