Oorlogsvlieger en hofmaarschalk.

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Oorlogsvlieger en hofmaarschalk.

Bericht door Roel R. »

Vught - ’Bergy’ noemden de Britten hem. Als Engelandvaarder en piloot van de Royal Air Force vloog de in Vught geboren en getogen mr. Rob van Zinnicq Bergmann in de oorlogsjaren 1942-1945 met jachtvliegtuigen als de Tiger Moth, de Harvard, de Master, de Spitfire, de Hurricane en de Typhoon.

Voor zijn rol in de luchtmacht van de geallieerden kreeg hij het Distinguished Flying Cross, de hoogste onderscheiding voor moedig gedrag die aan Britse oorlogsvliegers is toegekend.

Na de oorlog was Van Zinnicq Bergmann hofmaarschalk van het Koninklijk Huis bij de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Op het familielandgoed in Vorden is de oud-commodore van de luchtmacht dinsdag op 87-jarige leeftijdoverleden.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Rob van Zinnicq Bergmann, telg van een bekende Vughtse advocatenfamilie, cavalerie-officier. De legendarische Brabantse plattelandsdokter Hendrik Wiegersma in Deurne hielp hem uit handen van de Duitsers te blijven. Wiegersma bezorgde hem een identiteitskaart met een nieuwe naam en hielp hem aan onderdak op een sleepboot. Die bracht hem in België.

Na omzwervingen in Frankrijk en Spanje belandde hij in Portugal waar zijn achterneef Joseph Luns, de latere secretaris-generaal van de Navo die werkzaam was bij het Nederlandse gezantschap, zijn transport naar Engeland regelde.

Bij de invasie van de geallieerden in Normandië werd Van Zinnicq Bergmann met een jachtbommenwerper gestationeerd op een van de eerste Engelse vliegvelden in Frankrijk. Hij was betrokken bij de Operatie Market Garden en nam deel aan een beschieting van het hoofdkwartier van Seyss Inquart. Van Zinnicq Bergmann nam deel aan meer dan honderd missies in West-Europa. In zijn in 1990 verschenen boek ’Het doel bereikt’ vertelt hij dat hij bij terugkeer van operaties regelmatig een duikvlucht maakte boven het ouderlijk huis ’De Ridderspoor’ in Vught. Koningin Wilhelmina, die zich graag omringde met Engelandvaarders, benoemde hem in 1945 tot haar adjudant en twee jaar later werd Van Zinnicq Bergmann hofmaarschalk, een functie die hij tot en met het aantreden van koningin Beatrix zou blijven vervullen.

Een hoogtepunt in zijn leven noemde hij het verblijf van Sir Winston Churchill, die in 1946 op uitnodiging van koningin Wilhelmina naar Nederland kwam. Wilhelmina wees Van Zinnicq Bergmann aan om de Britse oorlogsleider een week lang te begeleiden.

Over de aanzienlijke verliezen onder de oorlogsvliegers aan geallieerde kant zei hij in 1990: „Jongens van voor in de twintig voerden het bevel over een squadron en vliegers van 25 of 26 jaar oud hadden de rang van kolonel. Ik heb ontzettend veel geluk gehad.“

Link: Brabants Dagblad, gevonden dankzij onze vrienden van stiwot.
KevinP
Lid
Berichten: 1152
Lid geworden op: 17 jan 2004, 12:09
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Oorlogsvlieger en hofmaarschalk.

Bericht door KevinP »

Roel R. schreef:
Link: Brabants Dagblad, gevonden dankzij onze vrienden van stiwot.
Graag gedaan :wink:
"Frisch auf mein Volk, die Flammenzeichen rauchen!"
Unser Volk steht im Aufbruch gegen die Verknechtung Europas durch den Nationalsozialismus, im neuen gläubigen Durchbruch von Freiheit und Ehre.
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

:) Ik was vorige week al enkele dagen op zoek naar dit stukje digitaal en zag het zojuist staan bij jullie nieuws sectie,
Plaats reactie