Laatste Strijder Eerste Wereldoorlog Overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

Laatste Strijder Eerste Wereldoorlog Overleden

Bericht door D_Dutch »

Laatste strijder Eerste Wereldoorlog dood

SYDNEY- De laatste veteraan uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) is woensdag op 110-jarige leeftijd overleden in Perth in Australië. De Brit Claude Choules was nog de enige levende van de ruim zeventig miljoen manschappen die in die oorlog zijn gemobiliseerd. Een woordvoerder van het Australische leger heeft dat donderdag bevestigd. „Hij was een levend stuk geschiedenis. Met zijn dood is dat voorbij. Het is moeilijk zich voor te stellen wat hij in zijn leven allemaal heeft gezien: twee wereldoorlogen, van paard en wagen tot de mensen op de maan.”

Choules begon op zijn veertiende als militair. Hij loog over zijn geboortejaar om in dienst te kunnen. Hij diende aan boord van de HMS Impregnable in 1916 en was ervan getuige dat de Duitse vloot zich overgaf bij Scapa Flow ten noorden van Schotland. Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde Choules naar Australië. Hij trad daar bij de marine in dienst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigde hij de eerste Duitse mijn die aanspoelde op de kust van Australië.

Na de oorlog bleef hij in de marine. De laatste jaren van zijn beroepsleven werkte hij in de rivierkreeftvisserij. Choules, die de bijnaam 'Chuckles' had, publiceerde in 2009 een boek over zijn leven. Hij werd vorig jaar de laatste overlevende van de oorlog, na de dood van de Amerikaanse veteraan Frank Buckles. De oorlogsjaren waren volgens hem zwaar, maar soms ook saai. Hij waarschuwde ervoor de ervaringen uit de oorlog te verheerlijken. „Hij haatte de oorlog”, zei zijn zoon Adrian in maart bij de 110e verjaardag van de veteraan. „Hij beschouwde het leger gewoon als een baan. Hij wilde geld verdienen.”

De Eerste Wereldoorlog was een strijd tussen onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië tegen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Het was de eerste oorlog waarbij machinegeweren, gifgas, tanks en vliegtuigen op grote schaal werden gebruikt. Vijftien tot zeventien miljoen mensen kwamen om. De enige andere overlevende van de Eerste Wereldoorlog is vermoedelijk de 110-jarige Britse Florence Green. Zij diende bij de Britse luchtmacht RAF, maar werkte als serveerster en had dus geen gevechtsfunctie.

Bron: De Telegraaf

Afbeelding
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Laatste Strijder Eerste Wereldoorlog Overleden

Bericht door Jan Klaassen »

Spijtig, RIV.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
Nick.Dracu
Lid
Berichten: 191
Lid geworden op: 20 jun 2010, 19:52
Locatie: Torhout/ Belgie

Re: Laatste Strijder Eerste Wereldoorlog Overleden

Bericht door Nick.Dracu »

Inderdaad, RIP.
Gelukkig zijn Zijn gebeurtenissen niet verloren gegaan in tijd.
Gebruikersavatar
KNIL.
Lid
Berichten: 320
Lid geworden op: 09 feb 2010, 17:57
Locatie: Zuid holland

Re: Laatste Strijder Eerste Wereldoorlog Overleden

Bericht door KNIL. »

Rest In Peace.

Krijgt hij een staatsbegrafenis aangezien hij de laatste 'strijder' was of krijgt Florence Green deze na haar overlijden?
Gebruikersavatar
LordChaos
Lid
Berichten: 206
Lid geworden op: 28 jan 2010, 19:40

Re: Laatste Strijder Eerste Wereldoorlog Overleden

Bericht door LordChaos »

RIP.
Weer een hoofdstuk in de geschiedenis dat wordt afgesloten.
"Quand les riches se font la guerre, ce sont les pauvres qui meurent." - Jean Paul Sartre
Plaats reactie