Demjanjuk medeplichtig aan dood 28.000 joden, niet in cel

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Demjanjuk medeplichtig aan dood 28.000 joden, niet in cel

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Demjanjuk medeplichtig aan dood 28.000 joden, maar niet in cel

Afbeelding

De 91-jarige John Demjanjuk is door een Duitse rechtbank schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan 28.060 moorden in Sobibor, een concentratiekamp waar hij in de Tweede Wereldoorlog bewaker was. Demjanjuk kreeg daarvoor een gevangenisstraf van vijf jaar, maar moet vanwege zijn hoge leeftijd niet in de cel.
Voor de vrijlating van Demjanjuk wordt onder meer gewezen op de twee jaar voorhechtenis die hij al achter de rug heeft, zijn leeftijd en het feit dat hij geen enkel risico inhoudt voor de maatschappij. 'Demjanjuk wordt inderdaad vrijgelaten', bevestigde rechter Ralph Alt aan Reuters.


Beroep aantekenen

Demjanjuk gaf eerder te kennen in beroep te zullen gaan tegen zijn veroordeling door de rechtbank in München. Dat bevestigde ook zijn zoon John Jr. vanuit de Verenigde Staten.

'De Duitsers hebben net als hun voorvaderen opnieuw diegene uitgebuit die ze als Untermenschen (inferieure mensen, red.) beschouwen om aan de wereld te tonen dat Duitsland niet schuldig is, terwijl hun eigen rusthuizen nog vol echte criminelen zitten', aldus John Jr. in een mail.

'Gedwongen door omstandigheden'

Het proces duurde 18 maanden en was een van de laatste grote nazi-processen. Het openbaar ministerie had zes jaar cel geëist, de verdediging wilde de vrijspraak.

Volgens de advocaat van Demjanjuk bewees niks dat zijn cliënt in Sobibor aanwezig was, en als hij dat al was, dan was hij gedwongen door de omstandigheden, luidde het.

Demjanjuk, oorspronkelijk uit Oekraïne afkomstig, was soldaat bij het Rode Leger en werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers.

'Planmatig uitmoorden'

De rechtbank meende echter wel dat de nu 91-jarige Demjanjuk kampbewaker was in Sobibor, dat nu in Polen ligt. Hij was het gedurende zes maanden in 1943, een periode waarin 28.000 joden, voornamelijk Nederlanders, de dood werden ingejaagd.

De rechtbank sloot zich aan bij de argumentatie van de aanklacht. Omdat Sobibor alleen diende voor het planmatige uitmoorden van mensen, maakte iedereen die daar dienst had zich medeschuldig, luidde die argumentatie.

Geen emotie

Demjanjuk werd twee jaar geleden uitgewezen uit de Verenigde Staten waar hij sinds de jaren vijftig woonde. Zijn uitlevering kwam er na een lang juridisch steekspel dat focuste op zijn wankele gezondheid.

Demjanjuk toonde geen enkele emotie bij het vonnis. Hij volgde het proces in een rolstoel met een zonnebril op die zijn ogen bedekten, en hulde zich anderhalf jaar in stilzwijgen.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 110512_101
Datum: 12 mei 2011
Plaats reactie