Bijzonder foto-album operatie Barbarossa opgedoken

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Helmbrug
Lid
Berichten: 312
Lid geworden op: 22 mar 2009, 20:55

Bijzonder foto-album operatie Barbarossa opgedoken

Bericht door Helmbrug »

media_xl_876167.jpg
Beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog van Hitler, nazi's en hun slachtoffers is er genoeg, maar nu is de New York Times in bezit gekomen van een wel heel bijzonder foto-album. In eenzelfde album zijn zowel foto's geplakt van Hitler aan het oostelijk front in 1941, als indringende foto's van zijn slachtoffers aldaar. Soms maar door een enkel vloeipapiertje van elkaar gescheiden.

De fotograaf heeft, zo wordt vermoed, een aantal weken Hitler gevolgd toen hij de strijd aan ging met Rusland en ook toestemming gekregen om een aantal van de eerste slachtoffers van de wrede campagne, later bekend als operatie Barbarossa, vast te leggen.

De gevangen op de foto zijn in vodden en in uniformen van het Rode leger gekleed of dragen een jas met afdrukken van de David-ster. Zij staren leeg en toch indringend in de camera.

Anonieme fotograaf
Ook zien we Hitler die met zijn troepen wachten op het arriveren van een trein. Zeker is dat de fotograaf dicht bij Hitler stond om de foto te nemen, maar onduidelijk is wie de plaatjesschieter is. In het keurig gesorteerde album zijn geen inscripties teruggevonden die het identificeren makkelijker zou maken. Slechts op één van de 214 foto's is een klein bijschrift gevonden, maar daar kan men niet wijzer uit worden.

Eigenaar album
De eigenaar van het album is een 72-jarige directeur uit de mode-industrie uit New Jersey. Hij heeft het album uitgeleend aan de New York Times in de hoop dat de aandacht in de media meer informatie over de fotograaf en afbeeldingen zou opleveren. Zo hoopt de anonieme eigenaar dat het album meer waard wordt, waarna hij het wil verkopen. De man heeft namelijk een bypass-operatie moeten ondergaan en denkt met de verkoop zijn ziekenhuisrekeningen te kunnen betalen.

http://lens.blogs.nytimes.com/2011/06/2 ... oto-album/
Gebruikersavatar
Mr_Flibble
Lid
Berichten: 631
Lid geworden op: 04 nov 2004, 16:24
Locatie: Waalwijk
Contacteer:

Re: Bijzonder foto-album operatie Barbarossa opgedoken

Bericht door Mr_Flibble »

Kennelijk zijn de foto's gemaakt door Frans Krieger uit Salzburg, die in 1993 is overleden

New York Times artikel van vandaag:
http://mobile.nytimes.com/article?a=807095&f=19
In Tabulas Argenteas Refero
Plaats reactie