doden bij crash vliegshow in amerika

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
jagdpanzer
Lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 22 mei 2010, 17:08
Locatie: enschede

doden bij crash vliegshow in amerika

Bericht door jagdpanzer »

Tijdens een luchtvaartshow in het Amerikaanse Reno is een toestel uit de tweede wereldoorlog gecrasht. Daarbij vielen drie doden en minstens 75 gewonden.

Tijdens een luchtvaartshow in Reno, Nevada, verloor de 74-jarige piloot Jimmy Leeward om een nog onbekende reden de controle over zijn P-51 Mustang, een gevechtsvliegtuig dat werd ingezet in de tweede wereldoorlog.

Duikvlucht

Leeward zond nog noodsignalen uit, maar kon niet verhinderen dat zijn toestel crashte. Op de videobeelden is te zien hoe de piloot een duikvlucht maakt en hoe zijn vliegtuig zich daarna met de neus vooruit in de grond boort, vlak voor de tribunes met duizenden toeschouwers.

De piloot zelf en twee toeschouwers kwamen om het leven. Er vielen ook tientallen gewonden. Sommigen van hen verkeren in levensgevaar. De hulpdiensten vrezen dat het dodental nog kan oplopen.

Grotere ramp voorkomen

Ooggetuigen zeggen dat de piloot zich op het allerlaatste moment nog kon wegmanoeuvreren van de tribunes. Daardoor stortte hij niet op het publiek neer, maar vlak ervoor. De piloot heeft dus een veel grotere ramp kunnen voorkomen. Dezelfde ooggetuigen spraken van bloederige taferelen.

De crash gebeurde tijdens de National Championship Air Races in Reno, één van de drukst bijgewoonde luchtvaartshows ter wereld.

Het toestel dat crashte deed in de tweede wereldoorlog dienst als gevechtsvliegtuig. Het werd aangepast voor een nieuwe carrière op luchtvaartshows.

http://www.youtube.com/watch?v=QD6-CIJKC1Y
Gebruikersavatar
Jurrie
Moderator
Moderator
Berichten: 1947
Lid geworden op: 05 jan 2004, 23:09

Re: doden bij crash vliegshow in amerika

Bericht door Jurrie »

Doet je wel weer nadenken....was dezelfde dag op de Luchtmachtdagen te Leeuwarden.

Belangrijk detail is wel, zoals het artikel onderin ook al aangeeft, dat dit geen standaard vliegtuigen zijn, maar flink opgepimpt...

Gr,

Jurrie
Plaats reactie