Massagraf uit WO II gevonden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nekaf
Lid
Berichten: 148
Lid geworden op: 31 jul 2005, 00:12
Locatie: Rosmalen

Massagraf uit WO II gevonden

Bericht door Nekaf »

Massagraf uit WO II gevonden

In een bos bij het Duitse dorp Altenburg, ten zuiden van Leipzig, is een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

De afgelopen dagen zijn de botten van 40 mensen opgegraven, maar deskundigen vermoeden dat in het graf ongeveer 100 stoffelijke overschotten liggen.

Behalve de lichamen zijn ook persoonlijke eigendommen van de slachtoffers gevonden, zoals kammen en een zakmes. De lichamen zijn waarschijnlijk van krijgsgevangenen. Onder welke omstandigheden ze zijn omgekomen is nog niet vastgesteld.


Bron: Spits
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

Re: Massagraf uit WO II gevonden

Bericht door JimK »

Hier een uitgebreider artikel van de NOS
In Duitsland is een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. In het Leinawald bij het dorpje Altenburg in Thüringen zijn tot nu toe 39 skeletten opgegraven. De autoriteiten vermoeden dat er wel eens honderd lijken in het gebied kunnen liggen, dat 20 bij 20 meter groot is.

Vermoedelijk gaat het om buitenlandse krijgsgevangenen die in een kamp in de buurt zaten opgesloten in een kamp. Behalve enkele resten stof en persoonlijke bezittingen werd namelijk ook een identificatieplaatje van een krijgsgevangene gevonden, al was dat niet meer leesbaar. De nationaliteit van de doden is daarom ook niet bekend.
Langere periode

Hoe de slachtoffers om het leven zijn gekomen, is eveneens niet duidelijk. Tot nog toe zijn er geen schotwonden op de beenderen gevonden. Mogelijk zijn de gevangenen door honger of ziekte bezweken. Omdat de doden vaak met zijn tweeën of drieën zijn begraven, wordt vermoed dat er over een langere periode mensen in het massagraf zijn bijgezet.

In het gebied werden midden jaren negentig ook al eens zes lichamen geborgen. De nieuwe opgravingen komen nadat er dit voorjaar nieuwe botten in het gebied waren aangetroffen.
Kerkhof

Experts betwijfelen of de identiteit van de doden ooit vastgesteld zal kunnen worden, omdat er zo weinig bruikbare sporen worden gevonden. Waarschijnlijk zullen de beenderen daarom worden herbegraven op het plaatselijke kerkhof.

Waarschijnlijk is de opgraving aanstaande woensdag afgerond.
Plaats reactie