Museum wil WOII-vliegtuig bergen uit Kanaal

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nekaf
Lid
Berichten: 148
Lid geworden op: 31 jul 2005, 00:12
Locatie: Rosmalen

Museum wil WOII-vliegtuig bergen uit Kanaal

Bericht door Nekaf »

Het Britse RAF Museum heeft plannen om een Duits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog boven water te halen. De Dornier Do-17, bijgenaamd het Vliegende Potlood vanwege zijn slanke vorm, werd twee jaar geleden voor de Engelse kust ontdekt. Doordat een zandbank afkalfde, werd het vliegtuig zichtbaar op de zeebodem.

"Het historische belang van dit project kan niet onderschat worden. Dit is het laatste intacte Vliegende Potlood ter wereld", zegt een medewerker van het project. "We willen dit exemplaar dolgraag tentoonstellen."

Krijgsgevangen
Duitsland fabriceerde zo'n 1500 exemplaren van de Dornier, een tweemotorig vliegtuig. Daarvan werden er 400 ingezet voor de Battle of Britain, de poging van de Duitsers om Engeland te veroveren. Meer dan de helft werd door de RAF uit de lucht geschoten.

Dit exemplaar werd op 26 augustus 1940 met 800 kilo bommen aan boord neergeschoten door de Britten. De Duitse piloot wist een noodlanding te maken op het wad voor de kust van Kent. Daarbij kwamen twee inzittenden om, de twee andere bemanningsleden werden krijgsgevangen gemaakt.

Lucht in de banden
In de loop van de tijd verdween de Dornier onder het water en het zand. Het vliegtuig is daardoor bijzonder goed geconserveerd. "Behalve wat aanzettingen is het volledig intact. Er zit nog lucht in de banden en op de propellers is de schade te zien die tot de noodlanding leidde."

Het museum hoopt het vliegtuig komende lente te lichten. Met bergers wordt nu gekeken hoe dat gedaan kan worden zonder het te beschadigen. Ook werken wetenschappers aan een manier om de corrosie te verwijderen zonder de verf op de romp aan te tasten.

Het museum heeft om donaties gevraagd om het project, dat bijna 700.000 euro kost, te financieren.

Bron:

http://nos.nl/artikel/310176-museum-wil ... anaal.html
Gebruikersavatar
yente
Lid
Berichten: 1510
Lid geworden op: 14 dec 2008, 18:28
Locatie: België

Re: Museum wil WOII-vliegtuig bergen uit Kanaal

Bericht door yente »

Waar zijn dan de rest van dat type gebleven? Allemaal verwoest tegen dat de oorlog gedaan was?
Mvg yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Museum wil WOII-vliegtuig bergen uit Kanaal

Bericht door jurgen »

In Duitsland stonden met moeite nog twee stenen op elkaar. Het lijkt me dus niet zo vreemd dat van een model vliegtuig met zo'n kleine oplage, 65 jaar na dato niets meer overblijft.
Plaats reactie