VS eert WO II-verpleegster (93) voor inzet

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

VS eert WO II-verpleegster (93) voor inzet

Bericht door Paul Siemons »

VS eert WO II-verpleegster (93) voor inzetIn België heeft een 93-jarige oud-verpleegster de Amerikaanse medaille van burgerverdienste gekregen. De Belgisch-Congolese Augusta Chiwy verzorgde in 1944 Amerikaanse militairen die bij de Slag om de Ardennen gewond waren geraakt.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zette Chiwy haar eigen leven op het spel om dat van Amerikanen te redden. "Haar moed en zelfopoffering zijn unieke voorbeelden van menselijke betrokkenheid."

Dit jaar kreeg de hoogbejaarde vrouw ook al de Belgische heldenmedaille en de titel Ridder in de Kroonorde. De vroegere verpleegster koos lange tijd voor een anoniem bestaan, waardoor ze nu pas erkenning krijgt voor haar daden.

Personage

Chiwy's inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgetekend in Amerikaanse veldrapporten. Op basis van die informatie gebruikte Steven Spielberg haar personage voor een aflevering van de serie 'Band of Brothers' uit 2001.

Bron: http://nos.nl/artikel/321598-vs-eert-wo ... inzet.html

Mvg,
P.Siemons
Gebruikersavatar
jeppiemans
Lid
Berichten: 66
Lid geworden op: 22 nov 2011, 15:39
Locatie: belgie

Re: VS eert WO II-verpleegster (93) voor inzet

Bericht door jeppiemans »

Heb het artikel in het nieuws gezien,
was aangenaam verrast
Vix ulla tam iniqua pax, quin bello vel aequissimo sit potior : Er is bijna geen enkele vrede, zo onrechtvaardig dat deze niet beter is dan de eerlijkste oorlog Erasmus
Plaats reactie