"Paranoïde Hitler had messiascomplex"

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

"Paranoïde Hitler had messiascomplex"

Bericht door Paul Siemons »

"Paranoïde Hitler had messiascomplex"

Adolf Hitler had een 'messiascomplex' en raakte naarmate de oorlog vorderde steeds meer geobsedeerd door de vermeende 'Joodse vijand'. Dat staat in een rapport over de dictator dat al in 1942 werd gemaakt door Britse experts op het gebied van propaganda en psychologische oorlogvoering.

Het onlangs herontdekte document is nu onthuld door de Universiteit van Cambridge. Het werd gemaakt in de tijd dat nazi-Duitsland de eerste militaire tegenslagen op land te verwerken kreeg. "Als reactie op tegenslagen, begon Hitler zijn aandacht te verleggen naar het thuisfront," aldus onderzoeker Scott Anthony.

De experts analyseerden destijds een radiotoespraak die Hitler had gegeven op 26 april 1942, en leidden daar vanalles uit af over diens mentale toestand. Zo zou Hitler de neiging hebben gehad de moed te verliezen als zijn ambities mislukten. De dictator zou er toen al serieus rekening hebben gehouden dat hij de oorlog zou verliezen.

Messiascomplex
Een andere conclusie was dat Hitler leed aan paranoia. Dat kwam volgens de analisten tot uiting door een zogeheten messiascomplex. Hitler dacht dat hij een uitverkoren volk leidde, dat aan een kruistocht bezig was tegen het vleesgeworden kwaad: de Joden.

Inmiddels is bekend dat nazikopstukken enkele weken voor de speech plannen maakten voor de 'Endlösung', de poging van de nazi's om alle Joden te vermoorden.

Na de oorlog is nog veel geschreven over de mentale conditie van Hitler. Tijdens de oorlog was een dergelijke analyse vrij nieuw.


Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetens ... medium=RSS


Mvg,
P.Siemons
Plaats reactie