Gratie voor Ieren die tegen Hitler vochten

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Gratie voor Ieren die tegen Hitler vochten

Bericht door platoz »

DUBLIN - De Ierse regering heeft dinsdag duizenden Ieren gratie verleend die tijdens de Tweede Wereldoorlog deserteerden om met de Britten tegen de Duitsers te vechten.

Thinkstock Ierland was tijdens die oorlog neutraal, en de Ierse president Eamon DeValera tekende na de dood van de Duitse dictator Adolf Hitler in 1945 een condoleanceregister.

Zo'n 60.000 Ieren uit de Ierse Republiek vochten tijdens WO II voor de Britse strijdkrachten. Circa 7000 van hen deserteerden daarvoor uit het Ierse leger. De toenmalige Ierse regering ontsloeg de deserteurs en liet ze 7 jaar niet meer toe voor overheidsfuncties.

Velen voelden zich decennialang gestigmatiseerd. Veel deserteurs en hun nabestaanden hebben zich dan ook lang ingezet voor eerherstel.

De regering heeft daar nu toe besloten vanwege ''voortschrijdend inzicht''. Minister van Justitie Alan Shatter bood dinsdag in het parlement excuses aan voor de behandeling van de deserteurs.

Bron: nu.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie