Avonturen Engelandvaarders op schrift

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Avonturen Engelandvaarders op schrift

Bericht door Roel R. »

Avonturen Engelandvaarders op schrift

Van het begin van de Opstand van de Georgiërs in april 1945 en de eerste plannen om hulp in Engeland te halen, tot de levensgevaarlijke reis van Texel naar Mundesley over een door mijnen en Duitse schepen bedreigde Noordzee. Van de indrukwekkende ontmoeting met koningin Wilhelmina in Londen tot de moeizame terugreis door België en Nederland. Het complete verhaal van de tien Texelse Engelandvaarders is sinds zondag opgetekend verkrijgbaar. Het relaas is van de hand van Gelein Jansen, die zich baseerde op het verslag van de leider van de expeditie, Klaas van der Kooi Gzn. (zoals dat in 1945 werd opgesteld), en recente gesprekken met Cor Dros, samen met Willem de Bloois de enige nog in leven zijnde Engelandvaarder.

Eerder verschenen van Jansens hand vergelijkbare brochures over de belevenissen van Neel Klumper, wier man werd vermoord door de Duitsers, en de Amsterdammertjes, kinderen uit de grote steden die in de hongerwinter naar Texel werden gestuurd om aan te sterken. Genoemde werkjes werden ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking op 4 mei verspreid onder de Texelse scholieren. Of dat met het nieuwste boekje, Texelse Engelandvaarders, ook gaat gebeuren, is nog niet zeker, maar Jansen heeft zich bij het schrijven wél op de oudere jeugd van de basisschool gericht. ‘Vandaar ook dat ik de mannen in het verhaal gewoon bij hun voornaam, Cor, Klaas en Wim, heb genoemd. Dat spreekt kinderen veel meer aan.’
De eerste twee exemplaren werden zondag door Jansen geschonken aan Wim de Bloois en Cor Dros. Dat gebeurde in het Luchtvaartmuseum op het vliegveld, waar de Opstand van de Georgiërs een centrale plaats inneemt en waar ook aandacht wordt besteed aan de opvallende daad van de tien Texelaars. Een derde exemplaar was voor Theo Witte, de voorzitter van het museum, die het boekje een bijzondere bijdrage aan het museum noemde en belangrijk voor het in stand houden van de herinnering. Het werk is (voorlopig) alleen verkrijgbaar bij het museum.
http://tx.instantpublishing.nl/index.ph ... 0?refID=19
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

lijkt mij een interresant boek. ik ga aanstaande maandag even bij de boekenhandel kijken :D
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Plaats reactie