Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Indië

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Indië

Bericht door platoz »

Voor het eerst in de geschiedenis zijn foto's opgedoken van executies die zeer waarschijnlijk zijn uitgevoerd door het Nederlandse leger tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. De foto's komen uit het privéalbum van een soldaat die diende als dienstplichtige in Nederlands-Indië.

Op de foto's is de liquidatie te zien van drie Indonesiërs. Ze staan met de rug naar het vuurpeloton aan de rand van een greppel op het moment dat ze worden beschoten. De greppel ligt vol lijken van geëxecuteerden, blijkt op een tweede foto. Aan de rand staan twee Nederlandse militairen, te herkennen aan hun uniform.

Nooit eerder
Deskundigen van het oorlogsinstituut NIOD en van het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH) zeggen dergelijke foto's nooit eerder te hebben gezien. 'Het zijn geen alledaagse foto's en het is beslist niet zo dat iedere Indiëmilitair dit soort foto's mee naar huis bracht', aldus een medewerker van het NIMH. Ook bij het NIOD zijn soortgelijke foto's onbekend, zegt René Kok. 'We hebben heel veel albums hier. Je zit te wachten op het moment dat zo'n foto opduikt en dat is nu. Eerder heb ik dit nooit gezien.'

De geraadpleegde historici twijfelen niet aan de echtheid. De exacte plaats noch de toedracht van de executie is bekend. Mogelijk levert nader onderzoek meer details op.

De maker is een soldaat uit Enschede. Hij is inmiddels overleden. Hij werd uitgezonden in 1947, kort voor de eerste politionele actie, en hij is pas in 1950 teruggehaald, na de soevereiniteitsoverdracht. Hij diende bij de artillerie. In de Korpsgeschiedenis van zijn onderdeel wordt geen melding gemaakt van executies. Vermoedelijk heeft de artillerie alleen bijstand verleend aan de Speciale Troepen of infanteristen, die wel executies uitvoerden.

Bekend zijn de executies in de Javaanse kampong Rawagede en op Zuid-Celebes. De nabestaanden van de slachtoffers van Rawagede werd vorig jaar een schadevergoeding toegekend. De staat moet nog reageren op de aanklacht die is ingediend tegen de standrechtelijke executies op Zuid-Celebes. Hoeveel Indonesiërs bij beide acties precies zijn omgekomen, is niet bekend.

De soldaat heeft nooit ruchtbaarheid gegeven aan het bestaan van de foto's. Zijn albums zouden ook nooit zijn opgemerkt, als ze niet onlangs waren gevonden in een vuilcontainer in Enschede. Wie ze daarin heeft gegooid, is niet bekend. De eigenaar van de albums was kinderloos en zou de laatste jaren alleen hebben geleefd.

Vuilcontainer
Een medewerker van het Gemeentearchief van Enschede zag de oude albums liggen in de vuilcontainer en hij besloot ze eruit te vissen. De gemeente Enschede verzamelt vaker foto's om de levensloop van de eigen inwoners te kunnen illustreren. De albums zouden alsnog terzijde zijn gelegd, als de archivarissen niet waren gealarmeerd door foto's van een gevangenentransport. Op dat moment besloten ze het album nog eens door te nemen waarbij ze stuitten op de foto's van de executies.

Onlangs riepen drie historische instituten de regering op opnieuw onderzoek te doen naar de politionele acties tussen 1945 en 1950, om te kunnen begrijpen wat voor oorlog er in Indonesië is gevoerd. Het kabinet heeft nog niet gereageerd.

Bron: vk.nl

Bron: http://nos.nl/video/393387-fotos-execut ... doken.html
media_xl_1271515.jpg
media_xl_1271519.jpg
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4830
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 51 keer
Ontvangen: 93 keer

Re: Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Ind

Bericht door asjemenou »

De foto's zijn min of meer het bewijs dat het Nederlandse leger zich schuldig heeft gemaakt aan executies in het toenmalige Nederlands Indië.
Dit wil overigens niet zeggen dat elke destijds uitgezonden Nederlandse militair aan dit soort excessen heeft deelgenomen dan wel getuige ervan is geweest.
De vraag is, gaan er nu ook mensen voor vervolgd worden en hoe zal zo'n proces dan verlopen? Het zal voor de hand liggen dat een mogelijke dader zich zal beroepen op het feit dat het hem als militair zijnde werd opgedragen.
Uiteraard moet het recht zijn loop hebben maar wie heeft er dan baat bij zo'n proces? Zowel van de slachtoffers als de daders zijn er velen niet meer in leven. Wordt hiermee alleen maar weer een oude wond opengereten?
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Ind

Bericht door platoz »

Het was al ruime tijd bekend dat ook het Nederlands leger in Indië zich schuldig heeft gemaakt aan executies. Daarvan zijn immers papieren en dagboeken over te vinden en liggen gewoon in het NIOD. Het enige wat het NIOD nog niet had waren foto's of films van deze wandaden. Dit zijn de eerste twee foto ooit die dit laten zien. De twee foto's komen uit een foto-album waarvan onbekend is wie de eigenaar van dit album was of wie er op de foto's staan. Er gaan dus geen mensen vervolgd worden naar aanleiding van deze vondst. Maar om aan te sluiten bij jouw vragen komt er binnenkort wel een nieuw, uitgebreid onderzoek naar de Politionele Acties die een evenwichtiger beeld moet gaan geven over deze periode. Daarbij zijn zowel Indonesië als Nederland gebaat.
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2045
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Ind

Bericht door Jim »

Ik weet niet waar dat vuilcontainer verhaal vandaan komt. In het Eindhovensdagblad stond namelijk de naam van de man (Job R.) en een intervieuw met zijn nichtje. De man was een vrijgezel en had weinig contact met zijn familie en andere personen. Na zijn dood hebben ze zijn woning opgeruimd en zo zijn ze bij het album uitgekomen. Omdat de betreffende gemeente aktief foto's van de inwoners verzameld hebben ze het album aan de gemeente geschonken. Pas 2 jaar later hebben die de foto's gevonden.

Er is ook vermeld dat het niet zeker is of de foto's ook door de betreffende veteraan gemaakt zijn. Ze houden er rekening mee dat hij de foto's heeft gekocht of gekregen van een andere militair die zelfs mogelijk tot een andere eenheid heeft behoord.

Zelfs de mogelijkheid dat de twee foto's op verschillende lokaties /tijdstippen zijn gemaakt is men nog aan het onderzoeken. En of het werkelijk is dat de lijken op de ene foto afkomstig zijn van een (Nederlandse)executie. En of dat de mannen op de andere foto daadwerkelijk worden doodgeschoten en door wie.

Uit Trouw .nl:

Waarom zijn die twee foto's zo bijzonder? Een foto laat het resultaat zien van een moordpartij op zo'n tien Indische burgers. Er staan weliswaar twee Nederlandse militairen op de foto, maar dat is geen bewijs dat zij de burgers ook hebben omgebracht. Zij kunnen er bijvoorbeeld ook mee zijn geconfronteerd tijdens een patrouille. Geregeld ontdekten Nederlandse militairen de resultaten van slachtpartijen onder de Indische bevolking, veroorzaakt door vrijheidsstrijders en/of criminelen.

Op de tweede foto staan drie kennelijk Indische mannen met de voorzijde naar een sloot. Aan de overzijde is een stofwolkje zichtbaar. Er zijn geen Nederlands emilitairen te zien. Het moment vlak voor een executie of iets heel anders? Zonder achtergrondkennis van de foto's is het ongepast conclusies te trekken. Verdachten, Nederlanders of Indiërs, zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

Conclusie
Veel oud-militairen irriteert het dat er, zonder nadere informatie over beide foto's, door veel journalisten de conclusie wordt getrokken dat het hier met zekerheid om executies door Nederlandse militairen gaat. Nu zal geen enkele Indië-veteraan ontkennen dat er in de periode 1946-1950 excessen en incidenten hebben plaatsgevonden. Wel zijn ze kritisch over de aantallen slachtoffers aan Indonesische zijde, die overgoten zijn met een Indonesisch propagandasausje. Maar dat beseft de gemiddelde Nederlander niet.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4830
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 51 keer
Ontvangen: 93 keer

Re: Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Ind

Bericht door asjemenou »

Het is inderdaad wat Jim schrijft. De foto's laten niet overduidelijk zien dat de slachtoffers door Nederlandse militairen om het leven zijn gebracht. Misschien toch een te snelle conclusie getrokken.

Met mijn vragen bedoel ik eigenlijk alleen maar aan te geven of hoe complex deze zaak kan liggen. Of er daadwerkelijk schuldigen zullen worden aangewezen dan wel veroordeelt zullen worden dat moeten we dan nog maar afwachten.
Feit is dat de bewuste militairen zich zullen beroepen op het feit dat ze een bevel uit moesten voeren. Een bekend persoon in deze, Raymond Westerling heeft ook altijd ontkent dat hij oorlogsmisdaden op Celebes heeft gepleegd. De door hem gevoerde zuiveringsacties waren volgens zijn eigen zeggen nodig om de rust en orde te herstellen. De Nederlandse legerleiding heeft hem daarin de vrije hand gegeven.
Zover ik weet is er een aantal malen onderzoek gedaan naar zijn optreden in Nederlands Indië maar is er met het rapport daarover weinig gedaan. Ik ben benieuwd welke feiten naar buiten zullen komen bij een nieuw onderzoek.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

Re: Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Ind

Bericht door 779 »

Zal wel een farce zijn.. Journalisten mogen alleen hun verhaal laten drukken als het geverifieerd is. Laster toebrengen is schadelijk.
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2045
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Ind

Bericht door Jim »

779 schreef:Zal wel een farce zijn.. Journalisten mogen alleen hun verhaal laten drukken als het geverifieerd is. Laster toebrengen is schadelijk.
In de ideale wereld klopt dat. Maar als er tijdsdruk is dan wordt er niet zo nauw gekeken. En als de betrokkene / onbekende zoals in dit geval dood is dan wordt het als sneller goedgekeurd. Je gelooft toch niet dat alles wat b.v. De Telegraaf publiceerd 100% klopt. Veel mensen laten het erbij zitten als het gaat om details die niet (helemaal) kloppen. En veel journalisten schrijven van elkaar over. Soms hele foute dingen. ze dekken zich vaak subtiel in door te schrijven dat gemeld is of volgens.... . Met andere woorden als het niet klopt hebben die andere de fouten gemaakt.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

Re: Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Ind

Bericht door 779 »

Ik vertrouw dan ook dat de journalistieke versie van een controle/tuchtraad die betreffende journalisten, indien blijkt dat de NL op die foto het niet hadden gedaan, onmiddellijk op non-actief worden gezet cq worden vervolgd. :)

Journalistiek is niet meer wat het geweest is. :(
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Ind

Bericht door Erik »

Ik sluit mij geheel bij het cursief geschreven deel van Jim aan.
Er zijn stromingen in de maatschappij die er kennelijk belang bij hebben onze fouten in de geschiedenis continu onder de neus te blijven wrijven. Dat er executies plaatsvonden is al tientallen jaren bekend en tot op het bot afgekloven. Hijgerige beweringen als "nu is het bewijs boven water" slaan nergens op en zijn tendensieus. Het is niet "min of meer het bewijs dat...". Dat bewijs is in vroegere jaren allang geleverd middels onderzoeken.
Ik heb foto's van mezelf in Bosnie dat ik naast de rokende puinhopen van een huis sta met doodgeslagen vee erbij. Heb ik dat (over zestig jaar) dan gedaan? Is het dan "zeer waarschijnlijk" dat ik mij heb schuldig gemaakt aan dierendoodslag en brandstichting? Houd toch op, zeg!

Wat we zien zijn de resultaten van oorlog. Een greppel met lijken. Afschuwelijk, maar in een oorlog niet uitzonderlijk. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Een journalist zegt echter meer dan duizend foto's. En niet altijd de waarheid.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
faber
Lid
Berichten: 28
Lid geworden op: 08 sep 2011, 02:06

Re: Eerste foto's ooit van executies Nederlands leger in Ind

Bericht door faber »

Hallo Heren Forumleden,

Als julie ooit in de gelegenheid zijn ga dan eens naar het museum van de TNI in Bandoeng Java. Foto's te over van excessen (ook executies) van het Nederlandse leger. Het is helaas verboden om foto's te maken in het museum maar zal toch vragen of het mag. in september ben ik daar weer. Misschien een vervolg.

Mvgr, Faber
Plaats reactie