]Meest gezochte nazicrimineel ter wereld gelokaliseerd

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

]Meest gezochte nazicrimineel ter wereld gelokaliseerd

Bericht door Paul Siemons »

Meest gezochte nazicrimineel ter wereld gelokaliseerd in Boedapest .
Laszlo Csatary, de meestgezochte nazicrimineel ter wereld, is geïdentificeerd en gelokaliseerd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dat heeft de directeur van het kantoor van het Simon Wiesenthalcentrum in Israël zondag laten weten. Csatary is 97 en wordt beschuldigd van medeplichtigheid bij de dood van 15.700 joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Volgens Efraim Zuroff heeft de Britse tabloid The Sun Csatary kunnen filmen en fotograferen dankzij door het Simon Wiesenthalcentrum aangeleverde informatie in september 2011. The Sun had zondag op zijn website ook al gemeld dat de Hongaarse oorlogsmisdadiger in Boedapest was gelokaliseerd.
Het Simon Wiesenthalcentrum kreeg de informatie van een informant en loofde daar 25.000 dollar voor uit. De informatie werd vorig jaar doorgespeeld aan het parket van Boedapest. De adjunct-procureur in de Hongaarse hoofdstad beperkte zich zondag tot de commentaar dat er "een onderzoek loopt" en dat "het parket de ontvangen informatie bestudeert".


Bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail ... 120715_085


Mvg,
P.Siemons
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: ]Meest gezochte nazicrimineel ter wereld gelokaliseerd

Bericht door platoz »

De meestgezochte nazimisdadiger is gelokaliseerd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dat heeft de directeur van het Simon Wiesenthalcentrum in Israël gezegd. De 97-jarige Laszlo Csatary is beschuldigd van medeplichtigheid aan de dood van 15.700 Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Csatary is opgespoord door het Britse tabloid The Sun. Het Simon Wiesenthalcentrum kreeg vorig jaar een tip over de verblijfplaats van Csatary en speelde die informatie door aan The Sun. Ook het parket in Boedapest werd op de hoogte gesteld.

'Papa Csatary'
The Sun schrijft dat het de nazi heeft opgezocht in een chique buurt in Boedapest en hem heeft geconfronteerd met zijn oorlogsverleden. Een geschrokken Csatary opende slechts gekleed in een hemd, onderbroek en sokken de deur, aldus het tabloid.

"Nee, nee. Ga weg", zou hij gezegd hebben. Toen de reporter vroeg of hij besefte dat veel mensen door hem zijn omgekomen, antwoordde Csatary: "Nee ik heb het niet gedaan. Ga weg hier". Daarna zou hij de deur hebben dichtgeslagen. The Sun heeft verschillende foto's van de nazimisdadiger gemaakt.

Reporters van The Sun hielden Csatary al een tijd in de gaten voor ze de confrontatie met hem aangingen. Hij zou enkele weken geleden in het appartement zijn getrokken. Bij zijn bel stond de naam 'Smith', maar op een brievenbus achter een gesloten deur stond met de handgeschreven de naam 'Smith L Csatary'. In zijn vorige buurt, enkele kilometers verderop, zou hij bekend hebben gestaan als 'Papa Csatary'.

Gelogen
Csatary was tijdens de oorlog politiecommandant in een getto van de Hongaarse stad Kassa. Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de deportatie van bijna 16.000 Joden naar concentratiekampen in voornamelijk Polen. In 1948 werd hij in Tsjechoslowakije bij verstek ter dood veroordeeld.

Csatary vluchtte naar Canada waar hij als kunstverzamelaar aan de slag ging. In 1997 werd zijn staatsburgerschap ingetrokken, omdat hij had gelogen op het aanmeldingsformulier. Csatary moest Canada verlaten en werd de toegang tot het land ontzegd. Sindsdien was onbekend waar hij was.

Justitie in Hongarije heeft gezegd dat er een onderzoek loopt naar het verleden van Csatary. Of er daarna actie wordt ondernomen is nog onduidelijk.


Bron: nos.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Re: ]Meest gezochte nazicrimineel ter wereld gelokaliseerd

Bericht door Paul Siemons »

Hij is ondertussen opgepakt:

Ex-nazi in Boedapest gearresteerd
In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is Laszlo Csatary aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij als nazi-commandant in 1944 betrokken was bij de deportatie van bijna 16.000 Joden naar Auschwitz. Maandag maakte het Britse blad The Sun bekend dat hij was opgespoord.
Het Simon Wiesenthalcentrum zegt dat het vorig jaar september al bewijsmateriaal aan de Hongaarse justitie heeft gegeven over Csatary. Vorige week werd nieuwe informatie ter beschikking gesteld aan het OM.

Hakenkruizen
Csatary was politiecommandant in Kosice, een stad die destijds in Hongarije lag en nu in Slowakije.
Het Wiesenthalcentrum werkte bij het onderzoek naar Csatary samen met The Sun, dat maandag een foto publiceerde van de nu 97-jarige ex-nazi.
Na de berichtgeving kwamen jongeren eergisteren samen bij de woning van Csatary en eisten zijn arrestatie. Op het huis werden hakenkruizen geschilderd.


Bron: http://nos.nl/artikel/396301-exnazi-in- ... teerd.html


Mvg,
P.Siemons
Gebruikersavatar
yente
Lid
Berichten: 1510
Lid geworden op: 14 dec 2008, 18:28
Locatie: België

Re: ]Meest gezochte nazicrimineel ter wereld gelokaliseerd

Bericht door yente »

Toch komiek hoe alles versneld kan gaan als de pers er achter zit. Want als die informatie al in september was gegeven..
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver
Plaats reactie