Antwerpen herdenkt jodenrazzia's

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Antwerpen herdenkt jodenrazzia's

Bericht door Paul Siemons »

Antwerpen herdenkt jodenrazzia's

Op het Antwerpse stadhuis is woensdagavond een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van de eerste razzia op Joodse burgers in België tijdens de Tweede Wereldoorlog, precies zeventig jaar geleden. Achthonderd Antwerpse Joden werden in de nacht van 15 op 16 augustus 1942 opgepakt om later te worden gedeporteerd naar de concentratiekampen van Auschwitz. Burgemeester Patrick Janssens onthulde de tekst van een gedenkplaat die binnenkort op het Schoon Verdiep van het stadhuis zal worden geplaatst.

De precieze locatie van de gedenkplaat moet nog worden bepaald, aangezien het stadhuis een erkend monument is waar men niet zomaar iets aan mag wijzigen. "Maar het is belangrijk dat dit op de plaats komt te staan waar in Antwerpen de politieke beslissingen worden genomen", vindt Janssens. Er komt later ook nog een heus monument op een andere locatie in de stad.

Janssens benadrukte woensdag nogmaals de rol van het toenmalige stadsbestuur en de politie, die de razzia's van de nazi's gedoogden en er soms zelfs actief aan meewerkten. "Ik heb daar vijf jaar geleden mijn excuses voor aangeboden en dat lag politiek nog erg moeilijk", zegt hij. "Dat toont alleen maar het belang aan van momenten als deze."

In totaal werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zowat 13.000 Antwerpse Joden gedeporteerd. De meesten overleefden de concentratiekampen niet. Bij het oppakken van 3.000 onder hen kregen de nazi's volgens wetenschappelijk onderzoek de medewerking van stadsbestuur en politie, al verzetten verschillende individuen daarbinnen zich tegen de wandaden.


Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 120815_115

Mvg,
P.Siemons
Plaats reactie