Vliegtuigbom uit oorlog gevonden op Schiphol

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Vliegtuigbom uit oorlog gevonden op Schiphol

Bericht door Paul Siemons »

Tijdens graafwerkzaamheden bij de C-pier op Schiphol is vanochtend een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De pier is ontruimd en voorlopig afgesloten, aldus een woordvoerster van de luchthaven.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie EOD is onderweg. Volgens Schiphol zal de afsluiting van de C-pier gevolgen hebben voor het luchtverkeer.


Bron: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland ... medium=RSS

Mvg,
P.Siemons
Gebruikersavatar
Naamloos
Lid
Berichten: 275
Lid geworden op: 25 jan 2011, 19:47
Locatie: Utrecht

Re: Vliegtuigbom uit oorlog gevonden op Schiphol

Bericht door Naamloos »

Bom Schiphol tot ontploffing gebracht

De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die woensdagochtend bij graafwerkzaamheden op de luchthaven Schiphol werd gevonden, is woensdagavond rond half acht probleemloos tot ontploffing gebracht. Dat heeft een woordvoerder gemeld.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) laadde het explosief woensdagmiddag op een vrachtwagen en bracht het naar een locatie in Haarlemmermeer, waar de bom gecontroleerd afging.

C-pier weer vrijgegeven
De C-pier op Schiphol en een klein deel van de D-pier zijn woensdagmiddag tegen 17.00 uur weer vrijgegeven. 'We zijn ons bewust van het economisch belang van de luchthaven en willen het explosief daarom zo veilig en snel mogelijk demonteren', aldus de majoor. Het is een lastige klus omdat het explosief in het grondwater ligt. De EOD werkt met vier man aan de ontmanteling.

Tijdens graafwerkzaamheden bij de C-pier werd vanochtend een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De pier werd vervolgens ontruimd en is voorlopig afgesloten. Ook een klein deel van de D-pier is afgesloten, liet een woordvoerster van de luchthaven weten. Dat deel bevindt zich in de kring rondom het explosief die uit voorzorg is ontruimd.

Volgens Schiphol zal de afsluiting van de C-pier gevolgen hebben voor het luchtverkeer. Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol zijn geannuleerd. Het gaat om zowel inkomende als vertrekkende vluchten.

Ook het publiek toegankelijke panoramaterras is ontruimd. Enkele tientallen mensen moesten het terras om veiligheidsredenen verlaten.

Schengenlanden
De C-pier op luchthaven Schiphol wordt voornamelijk gebruikt voor vertrek naar Schengenlanden. Ook de B-pier en een deel van de D-pier vanaf gate 59 worden gebruikt voor vluchten naar Schengenlanden. De Schengenzone omvat 26 landen in Europa, inclusief IJsland.

Bommen tijdens de oorlog
De vondst is niet verwonderlijk. De luchthaven werd in het begin van de oorlog door de Duitsers gebombardeerd. De Duitsers namen het vliegveld in beslag en breidden het aantal start- en landingsbanen uit. In de loop van de oorlog werd Schiphol opnieuw gebombardeerd, deze keer door de geallieerden. Dat gebeurde op 13 december 1943. Ongeveer 200 Amerikaanse B-26 vliegtuigen lieten toen hun bommen vallen op het vliegveld.
Plaats reactie