Westen hield bloedbad Katyn in WO II bewust uit publiciteit

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Westen hield bloedbad Katyn in WO II bewust uit publiciteit

Bericht door Paul Siemons »

Westen hield bloedbad Katyn in WO II bewust uit publiciteit.

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill hebben de betrokkenheid van de Sovjet-Unie bij het bloedbad nabij het Russische Katyn bewust buiten de publiciteit gehouden. In de bossen bij Katyn werden in 1940 duizenden Polen vermoord door de Sovjets. De VS en Groot-Brittannië wilden de slachtpartij uit de schijnwerpers houden om Sovjet-leider Jozef Stalin niet tegen zich in het harnas te jagen. Met hem vochten ze tegen nazi-Duitsland.

Telegram
De U.S. National Archives hebben documenten en foto's over Katyn openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat Churchill, Roosevelt en Stalin al in 1943 over het bloedbad van gedachten wisselden. Onder de documenten is ook een telegram van de Amerikaanse geheime dienst van 28 mei 1943. Daarin staat: "Als je het over de Katyn-affaire hebt, ben ik alleen geïnteresseerd als je rapporteert over de Duitse medeplichtigheid."

De Poolse regering in ballingschap was gedurende de oorlog naarstig op zoek naar informatie die de betrokkenheid van de Russen bij het bloedbad zou aantonen. De Amerikanen en Britten hadden die bewijzen, maar wilden ze niet delen.


Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetens ... teit.dhtml

Mvg,
P.Siemons
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: Westen hield bloedbad Katyn in WO II bewust uit publicit

Bericht door platoz »

Dit was natuurlijk al lang bekend, maar het is goed dat de National Archives nu ook met bronnen kunnen aantonen dat deze informatie bewust achter werd gehouden.

Behalve de nazi's hadden de Russen net zo goed voor een oorlogstribunaal moeten verschijnen om zich te verantwoorden jegens huns misdaden tegen het Duitse volk, maar het is bekend dat de winnaar de dans altijd ontspringt.

Daarnaast geeft deze historische gang van zaken ook heel goed aan hoe hypocriet de Amerikanen en Britten waren.

De Amerikanen voelden zich moreel verheven boven de nazi's, maar deden ondertussen ook zaken met de duivel en blijkbaar kwam het geweten pas op plaats 10.

Ze wisten ervan, maar voelden niet geroepen zich in te zetten om ook daar de gerechtigheid haar loop te geven.

De Amerikanen en Britten praten er zelf ook liever niet over, want recht praten doe je het toch niet.
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie