Prominente verzetsman overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Prominente verzetsman overleden

Bericht door platoz »

In Den Haag is zondag de verzetsman Pierre Louis baron d'Aulnis de Bourouill, ridder in de Militaire Willems-Orde, op 93-jarige leeftijd overleden.

In de Tweede Wereldoorlog was D'Aulnis de Bourouill onder meer lid van het ondergrondse Legioen van Oud-Frontstrijders, dat in 1941 opging in de Ordedienst, de belangrijkste ondergrondse organisatie met een militaire achtergrond. Voor zijn heldhaftig optreden in de oorlog ontving D'Aulnis de hoogste militaire onderscheiding.

Gevangenschap

D'Aulnis de Bourouill vluchtte in maart 1941 met Cees Drooglever Fortuyn naar Londen. Via Antwerpen en Toulouse bereikten ze de Pyreneeën, die ze te voet overstaken. In Spanje werden ze gevangengenomen. Na zeven weken werden D'Aulnis de Bourouill en zeven anderen afgehaald door een ambtenaar van de Britse ambassade en reisden ze naar de Britse hoofdstad.

In Londen werkte D'Aulnis samen met de verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. Later werd hij gedropt in Nederland en werd hij de langst dienende geheim agent in bezet Nederland.
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie