Negen graven gevonden in bos bij Kamp Westerbork

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
chris92
Lid
Berichten: 55
Lid geworden op: 22 jul 2011, 17:01

Negen graven gevonden in bos bij Kamp Westerbork

Bericht door chris92 »

In het bos bij Kamp Westerbork zijn de graven gevonden van negen NSB'ers en SS'ers. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

Afgelopen week werden er resten gevonden op de plek waarvan vermoed werd dat daar na de oorlog overleden Nederlandse SS-ers en NSB-ers werden begraven. Vrijdag werd het onderzoek afgerond. In totaal zijn er negen graven aangetroffen, waarin de stoffelijke resten lagen van deze Nederlanders die na de oorlog in het voormalige Interneringskamp Westerbork waren vastgezet, omdat zij veroordeeld waren voor collaboratie met de nazi's.

Ze overleden tussen 1945 en 1947 en zijn begraven in een bos op ongeveer een kilometer afstand van het voormalige kampterrein.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Bergings- en Indentificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) en onderzoekers van het KLPD op verzoek van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat bezig is zoveel mogelijk authentieke sporen van het voormalige kamp Westerbork (1939-1971) op te sporen en te markeren.

Het bestaan van deze begraafplaats was bekend, maar de exacte plek was lange tijd onduidelijk. Ook was het de vraag of de graven in 1960 waren geruimd, zoals in die tijd was besloten. Maar uit onderzoek kon niet worden vastgesteld of dit ook daadwerkelijk was gebeurd. Het bodemonderzoek van de afgelopen dagen heeft aangetoond dat dit niet het geval was.

De stoffelijke resten zullen worden geïdentificeerd en elders herbegraven. Dit kan één tot twee jaar in beslag nemen. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat proberen de nabestaanden van de personen te achterhalen.

Bron: http://historiek.net/woii/7100-negen-gr ... westerbork
Plaats reactie