Door nazi's ontdekt boeddhistisch beeld komt uit de ruimte

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Door nazi's ontdekt boeddhistisch beeld komt uit de ruimte

Bericht door Paul Siemons »

Door nazi's ontdekt boeddhistisch beeld komt uit de ruimte

Onderzoekers hebben ontdekt dat een boeddhistisch beeldje dat de nazi's in 1938 tijdens een expeditie vonden, gemaakt is van een meteoriet. Het beeldje, bijna tien kilo zwaar, zou zo'n duizend jaar oud zijn en is door het unieke materiaal waaruit het gemaakt is van onschatbare waarde.

In 1938 vond een Nazi-expeditie onder leiding van Ernst Schäfer het beeldje in Tibet. De Duitsers besloten het beeldje - dat de Boeddhistische god Vaisravana laat zien - mee naar Duitsland te nemen.

Hakenkruis
Dat had ongetwijfeld te maken met het feit dat de afgebeelde persoon op zijn buik een swastika heeft staan. Het hakenkruis is het heiligste symbool uit het hindoeïsme en wordt ook gebruikt in het boeddhisme.

In Duitsland ging het beeldje op in de collectie van een verzamelaar en zeventig jaar nadat het gevonden werd, konden onderzoekers ermee aan de slag nadat het beeldje in 2009 werd geveild.

Nikkel
Een onderzoeksteam onder leiding van Elmar Buchner van de universiteit van Stuttgart nam het beeldje eens goed onder de loep. Al snel konden de onderzoekers concluderen dat het gemaakt is van een meteoriet die bijzonder veel nikkel bevat.

Chinga-meteoriet
De onderzoekers menen zelfs te weten welke meteoriet precies gebruikt is om dit beeldje te vervaardigen. Het zou gaan om een fragment van de Chinga-meteoriet, zo meldt het blad Meteoritics & Planetary Science. "Die stortte zo'n 15.000 jaar geleden in het grensgebied tussen Mongolië en Siberië neer", vertelt Buchner. Officieel werden de eerste resten van deze meteoriet pas in 1913 teruggevonden, maar het is zeer aannemelijk dat mensen veel eerder al fragmenten van de meteoriet ontdekten. Dat daar vervolgens beeldjes van goden van gemaakt werden, is niet zo vergezocht. Meteorieten worden vanwege hun afkomst vaak in verband gebracht met het goddelijke.

Onschatbaar
"Het beeld is de enige bekende afbeelding van een menselijke figuur dat in een meteoriet is gekerfd". Op basis van de grondstof alleen zou het al zo'n 15.000 euro waard zijn. Maar aangezien het beeldje waarschijnlijk ook nog eens 1.000 jaar oud is, is de kans groot dat het letterlijk van onschatbare waarde is


http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buiten ... medium=RSS
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3733
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: Door nazi's ontdekt boeddhistisch beeld komt uit de ruim

Bericht door Kugelblitz »

Interessant artikel! :)
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Gebruikersavatar
panzer lehr
Lid
Berichten: 1306
Lid geworden op: 09 mar 2010, 19:45
Locatie: België

Re: Door nazi's ontdekt boeddhistisch beeld komt uit de ruim

Bericht door panzer lehr »

Inderdaad ja. :)
Plaats reactie