Van der Laan geeft oorlogskunst terug

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Van der Laan geeft oorlogskunst terug

Bericht door Roel R. »

Van der Laan geeft oorlogskunst terug

DEN HAAG - Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) geeft uit de rijkscollectie vier kunstwerken terug aan familie van de oorspronkelijke eigenaren. Die eigenaren raakten de werken in de Tweede Wereldoorlog kwijt. Op advies van de zogenoemde Restitutiecommissie, die zich bezighoudt met claims op in de oorlog op drift geraakte kunstwerken, zijn de werken nu weer aan de familie toegewezen, maakte de commissie donderdag bekend.

Het gaat om drie landschappen van de 19e-eeuwse Nederlandse schilders B.C. Koekkoek, A. Schelfhout en P.G. van Os en een tekening van tijdgenoot Jozef Israels. De drie schilderijen zijn bij de familie van de oorspronkelijke eigenaar ondergebracht, maar die familie claimde vier schilderijen. De commissie is echter van oordeel dat de claim op één schilderij onvoldoende hard te maken is.

Aanleiding voor de claim vormt een vanuit concentratiekamp Westerbork verstuurde briefkaart. Op die kaart uit de eigenaar de wens om een aantal schilderijen te schenken aan zijn niet-erkende zoon, die opgroeide in een pleeggezin. De schilderijen waren na de arrestatie van de eigenaar, een joodse kunstverzamelaar en verzetsman uit Amsterdam, in 1942 op onbekende manier uit zijn woning verdwenen.

Het schilderij dat niet aan de familie is toegewezen betreft het werk 'Italiaans berglandschap bij avond' van een anonieme kunstenaar. Volgens de commissie zijn er onvoldoende aanwijzingen om dat werk te identificeren als het op de briefkaart genoemde verloren schilderij 'Italiaanse bergen'.

De tekening 'Visser te paard' van Jozef Israels had de oorspronkelijke joodse eigenaar in 1939, voor zijn vertrek naar Amerika, laten opslaan in Amsterdam. Tijdens de bezetting namen de nazi's de collectie in beslag en na de oorlog belandde het werk in de rijkscollectie. Een kleinzoon kwam de tekening vorig jaar op het spoor.

Sinds haar oprichting in januari 2002 werden twintig zaken aan de Restitutiecommissie voorgelegd. In veertien zaken bracht zij advies uit.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/1220 ... terug.html
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

Nice job!
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

:D
Starting up again
Plaats reactie