Moordpoging op Hitler nu pas heldendaad

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Moordpoging op Hitler nu pas heldendaad

Bericht door Roel R. »

Moordpoging op Hitler nu pas heldendaad

Gepubliceerd op: 17 juli 2004

Zestig jaar na dato vinden de meeste Duitsers dat degenen die op 20 juli 1944 een aanslag pleegden op Adolf Hitler, helden zijn. Bijna driekwart van de bevolking heeft waardering of bewondering voor de groep rond graaf Schenk von Stauffenberg. Nog maar tien procent keurt hun daad af, of beschouwt hen als verraders, blijkt uit onderzoek in opdracht van weekblad Der Spiegel.

De waardering voor het verzet tegen Hitler is niet altijd zo groot geweest. In 1956 vond de helft van de Duitsers nog dat een school beter niet naar Von Stauffenberg kon worden vernoemd. Bondskanselier Adenauer weigerde zelfs een voormalig lid van het verzet in de diplomatieke dienst te laten werken, omdat die zijn baas immers 'al eens eerder had bedrogen'. Vanuit de linkse hoek werd de Stauffenberg-groep kritisch bekeken omdat velen van hen aanvankelijk zelf overtuigde aanhangers van het regime waren, oorlogsmisdrijven hadden begaan of antisemitisch waren.

Premier Balkenende legt dinsdag in Berlijn een krans bij het monument voor het Duitse verzet en houdt daarna een toespraak. De aanslag op de dictator wordt dit jaar herdacht met talloze tentoonstellingen, films, boeken, toneelstukken en documentaires. De Duitse minister Struck (Defensie) vindt dat zijn soldaten een voorbeeld moeten nemen aan de helden van de 20ste juli en in geval van twijfel hun eigen geweten moeten volgen.

Bron: Algemeen Dagblad/stiwot
Gebruikersavatar
Giel
Lid
Berichten: 1460
Lid geworden op: 06 mei 2004, 19:05
Locatie: Gent

Bericht door Giel »

achterlijke Duitsers :P :P :P :evil:
Plaats reactie