Opgraving Spitfires Birma begint

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Opgraving Spitfires Birma begint

Bericht door platoz »

In Birma begint vandaag de zoektocht naar tientallen Britse Spitfires uit de Tweede Wereldoorlog. Aangenomen wordt dat er bij de luchthaven van de hoofdstad Rangoon zeker 36 jachtvliegtuigen liggen begraven. De komende zes weken worden daar opgravingen gedaan.

Birma was tot 1948 een Britse kolonie. Aan het eind van de oorlog stopten de Britten tientallen kisten met vliegtuigonderdelen onder de grond omdat ze de Spitfires niet meer nodig hadden.

Vliegtuigliefhebber David Cundall zoekt al jaren naar de toestellen. Hij bezocht Birma twaalf keer voordat hij toestemming kreeg de vliegtuigen op te graven. Hij gaf meer dan 160.000 euro uit aan de expeditie.

'Roestige onderdelen'
"Ik verwacht de vliegtuigen in goede staat aan te treffen", zegt Cundall. Hij hoopt een aantal van de Spitfires op te knappen en ze terug te vliegen naar Groot-Brittannië. Wereldwijd zijn er nog enkele tientallen Spitfires luchtwaardig.

Experts zeggen dat de vondst nog wel eens kan tegenvallen. "Mogelijk bestaan de resten uit niet meer dan stukjes metaal en roestige onderdelen", zegt archeoloog Andy Brockman.

Lange tijd was het onduidelijk waar de Spitfire-delen precies begraven liggen. Door de slechte politieke verhoudingen tussen Birma en Groot-Brittannië konden de vliegtuigen niet eerder worden opgegraven.


Bron: nos.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie