Braunau zoekt nieuwe bestemming voor geboortehuis Hitler

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Braunau zoekt nieuwe bestemming voor geboortehuis Hitler

Bericht door Paul Siemons »

Braunau zoekt nieuwe bestemming voor geboortehuis Hitler

De Oostenrijkse stad Braunau am Inn is op zoek naar een nieuwe bestemming voor het geboortehuis van Adolf Hitler. Het huis staat al meer dan een jaar leeg en zou volgens de stad dienst kunnen doen als kantoorgebouw. De hulporganisatie Volkshilfe wil echter een sociaal ontmoetingscentrum inrichten in het gebouw.
Sinds het huis een tijdje geleden werd gebruikt als workshop voor geestelijk andersvaliden, hebben verschillende partijen al ideeën gegeven voor de nieuwe bestemming van het huis.

De stad wil kantoren inrichten in het gebouw, aldus Elfriede Kronberger van Volkshilfe vandaag in de krant Kurier. Hulporganisaties willen het huis echter een sociale bestemming geven, zoals een integratiebureau of klaslokalen om taallessen te geven aan migranten. Historici willen er dan weer een gedenkplaats voor Holocaustslachtoffers van maken.

Luxeflats afgeketst
In de herfst van 2012 zorgde de conservatieve burgemeester Johannes Waidbacher nog voor ophef omdat hij luxueuze flats wilde inrichten in het gebouw om zo zijn stad te "destigmatiseren". Ondertussen is de burgemeester afgestapt van zijn plan. "Er zijn nog verschillende mogelijkheden, die worden besproken in een werkgroep", zegt hij. "Er bestaat echter nog geen concrete oplossing."

Beschermd
Hitler werd in 1889 geboren in het huis en woonde er twee weken tot zijn ouders verhuisden. Het huis is beschermd vanwege de renaissancearchitectuur en wordt sinds enkele jaren verhuurd aan het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken.


Bron: dpa, belga
Plaats reactie