Drager Willemsorde overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Drager Willemsorde overleden

Bericht door platoz »

Oud-marinier Giovanni Hakkenberg is overleden. Hij was drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding.

Die kreeg hij voor zijn buitengewoon doortastende optreden in Nederlands-Indië. Daar meldde hij zich in 1941 bij de Nederlandse Marine om in Europa tegen de Duitsers te vechten. Na zijn opleiding werd hij ingezet in zijn eigen land, vanwege de dreiging van de Japanners.

Eind jaren 40 vocht hij tegen de opstandelingen en het nieuw opgerichte Indonesische leger op Oost-Java. Als groepscommandant deed hij mee aan veel belangrijke acties.

Meestal voerde hij die alleen uit, of met een handvol anderen. Vanwege "zijn moed en overredingskracht" benoemde Koningin Juliana hem in 1951 tot Ridder Militaire Willemsorde vierde klasse. Hakkenberg kreeg ook tal van andere onderscheidingen.

Krijgsgevangenschap
Toen Nederlands-Indië in 1941 capituleerde kwam Hakkenberg in krijgsgevangenschap. Hij werkte onder meer aan de beruchte Birma-spoorweg in Thailand.

Aan het eind van de oorlog woog hij maar net 40 kilo. Hakkenberg bleef bij de marine. De Ridder Militaire Willemsorde verliet in 1974 als kapitein het Korps Mariniers.

De Militaire Willemsorde wordt bij hoge uitzondering toegekend. Er zijn nu nog vijf dragers van de onderscheiding in leven. De laatste die hem kreeg was kapitein Marco Kroon. Hakkenberg was erbij toen Kroon op het Binnenhof geridderd werd.

De oud-marinier woonde in Wageningen, in een verzorgingshuis voor Molukkers en Indische Nederlanders. Hij overleed in het ziekenhuis, op 89-jarige leeftijd.
474750.jpg
Bron: nos.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie