Vliegveld Eelde dicht na vondst oude bom

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jurrie
Moderator
Moderator
Berichten: 1947
Lid geworden op: 05 jan 2004, 23:09

Vliegveld Eelde dicht na vondst oude bom

Bericht door Jurrie »

Het is weer eens zover :) :
Groningen Airport Eelde (GAE) is dinsdagochtend gesloten na de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Een gebied in een straal van 500 meter rond de vindplaats is afgezet en ontruimd. Daaronder vallen ook alle bedrijfsgebouwen van het vliegveld. Ook de doorgaande weg langs de luchthaven is afgesloten. ''Want de bom ligt bovengronds, in de bak van een graafmachine'', zegt een woordvoerder van de marechaussee.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld. Die moet beoordelen of het explosief kan worden vervoerd of ter plekke tot ontploffing wordt gebracht.

Er staan dinsdag maar enkele vluchten gepland op Groningen Airport Eelde. Het is nog niet bekend of die komen te vervallen of dat de toestellen uitwijken naar een andere luchthaven.

Graafwerkzaamheden
De bom werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden op het vliegveld, waar wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan van 1900 naar 2500 meter. Het graafwerk is direct gestaakt.

Vliegveld Eelde, zoals de luchthaven vroeger heette, werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als zogeheten Einsatzhafen gebruikt, een vliegveld ter ondersteuning. Het heeft in de oorlogsjaren geen rol van betekenis gespeeld en is voor zover bekend niet echt een doelwit geweest voor de geallieerden.

Wel zijn er veel ongelukken geweest met Duitse vliegtuigen. Het is nog onduidelijk of het explosief van Duitse of geallieerde makelij is.
Bron: http://www.nu.nl/binnenland/3349883/vli ... e-bom.html

Gr,

Jurrie
Gebruikersavatar
Naamloos
Lid
Berichten: 275
Lid geworden op: 25 jan 2011, 19:47
Locatie: Utrecht

Re: Vliegveld Eelde dicht na vondst oude bom

Bericht door Naamloos »

Update :)
Niet meer bommen vliegveld Eelde

Er zijn geen nieuwe vliegtuigbommen gevonden op het terrein van Groningen Airport Eelde. Twee weken geleden vonden werklieden een bom uit de Tweede Wereldoorlog, bij graafwerkzaamheden voor het verlengen van de start-en landingsbaan.

Het explosief woog 500 pond en was zo instabiel dat hij op het vliegveld tot ontploffing is gebracht. De luchthaven ging daarvoor anderhalve dag dicht. Bedrijven en huizen in de omgeving werden korte tijd ontruimd.

Onderzoek
In een oud onderzoeksrapport stond dat de kans "nihil" was dat er bommen op de luchthaven lagen. Bij het nieuwe onderzoek met een grondradar zijn geen explosieven gevonden. De luchthaven gaat de oude en de nieuwe gegevens nog wel met elkaar vergelijken.

Groningen Airport Eelde laat de baan verlengen om grotere vliegtuigen te kunnen afhandelen. Daardoor kan de luchthaven vluchten aanbieden naar verder gelegen bestemmingen. Er komen onder andere rechtstreekse vluchten naar Turkije en landen in Noord-Afrika.
Bron:NOS
Gebruikersavatar
yente
Lid
Berichten: 1510
Lid geworden op: 14 dec 2008, 18:28
Locatie: België

Re: Vliegveld Eelde dicht na vondst oude bom

Bericht door yente »

Als men die bom daar tot ontploffing laat brengen, doet dit dan geen schade aan de omliggende gebouwen/landingsbaan?
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver
Gebruikersavatar
Naamloos
Lid
Berichten: 275
Lid geworden op: 25 jan 2011, 19:47
Locatie: Utrecht

Re: Vliegveld Eelde dicht na vondst oude bom

Bericht door Naamloos »

Het terrein van Vliegveld Eelde is vrij groot, ik vermoed dat de EOD wel een veilig plekje heeft kunnen vinden :)
Plaats reactie