Geheime bunker van Mussolini ontdekt bij restauratiewerken

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Geheime bunker van Mussolini ontdekt bij restauratiewerken

Bericht door Paul Siemons »

Geheime bunker van Mussolini ontdekt bij restauratiewerken

Arbeiders die in Rome het historische Palazzo Venezia aan het restaureren waren, zijn op een geheime bunker van de fascistische dictator Benito Mussolini gestoten. Dat meldt de Italiaanse krant La Stampa. .

De ontdekking werd eigenlijk al ruim 2 jaar geleden gedaan, maar werd nu pas bekendgemaakt. De arbeiders vonden een trapdeur van één op één in de kelder van het vijftiende eeuwse gebouw. Via de deur belandden ze in een vierhoekige ruimte van 80 vierkante meter die verdeeld was in negen kleinere ruimtes. "Toen we het beton zagen, werd het allemaal duidelijk: dit is de twaalfde bunker van Rome, Benito Mussolini's laatste bunker", vertelt architect Carlo Serafini in de krant. De bunker is nooit volledig afgewerkt.

Palazzo Venezia was het kantoor van Mussolini. Hij sprak er enkele van zijn beruchte balkonspeeches uit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd even getwijfeld bij de Britten of ze Palazzo Venezia en Mussolini's residentie Villa Torlonia tegelijkertijd zouden bombarderen. Maar er werd van het plan afgezien omdat het niet zeker was dat 'Il Duce' daarmee zou kunnen worden uitgeschakeld. De ontdekking van de bunker bewijst dat die twijfel terecht was.

Ontsnappingsroutes
De dikke betonnen muren van de bunker liggen meer dan 15 meter onder de grond en steunen op de fundamenten van een oude toren. Er zijn twee ontsnappingsroutes voorzien: één die leidt naar de tuinen van de San Marco-kerk naast het Palazzo Venezia en één die mogelijk leidt naar een bunker onder het monument voor koning Victor Emmanuel Altare della Patria. Doch dat laatste is slechts een hypothese.

Dit najaar zou de twaalfde bunker van Mussolini worden vrijgegeven voor het grote publiek, met wat extra toeters en bellen, zoals een informatief touchscreen, gepaste belichting en het geluid van een luchtalarm.Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetens ... medium=RSS
Plaats reactie