Rotterdam herdenkt bombardement van '43

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Rotterdam herdenkt bombardement van '43

Bericht door platoz »

In Rotterdam wordt vandaag het vergissingsbombardement van 1943 herdacht. Zeventig jaar geleden bombardeerden de geallieerden de wijk Bospolder-Tussendijken. Daarbij vielen meer dan 400 doden en nog eens honderden gewonden.

De aanval was bedoeld voor de Wilton-Fijenoord scheepswerf in Schiedam. Op de werf werden torpedolanceerbuizen voor Duitse U-boten gemaakt. Door slechte navigatie en harde wind kwamen de bommen op de arbeiderswijk in Rotterdam-West terecht.

Andere koers
Volgens amateur-historicus Jac Baart zijn de bommenwerpers op het laatste moment van koers veranderd. "Bij zo veel bewolking was het eigenlijk protocol dat de vliegtuigen zouden terugkeren als het doelwit vlak bij een 'bevriende' woonwijk zou zijn. Een paar keerden om, maar de meeste veranderden van doel vlak voor de scheepswerf en probeerden waarschijnlijk de Merwehaven of de Lekhaven te raken. Die havens waren grotendeels in handen van de Kriegsmarine."

Dit bombardement staat bekend als het Vergeten Bombardement op Rotterdam. Toch was dit na de Duitse aanval van mei 1940 het grootste bombardement op Rotterdam in de oorlog. Pas vanaf de jaren 80 is er meer bekend geworden over de gebeurtenissen op 31 maart 1943.

Sjaak Stoppelenburg was destijds 8 jaar oud en woonde in Bospolder-Tussendijken. Hij werd door zijn opa uit de schuilkelder van zijn school gehaald. Via het Marconiplein in Rotterdam-West probeerden zij bij hun huis te komen. "Dat was erg lastig want het vuur verspreidde zich vanwege de sterke wind snel door de wijk."

Nachtmerries
"Ik heb de bommen zien vallen op huizen van buren en vrienden. Ik heb er jarenlang nachtmerries van gehad", gaat Stoppelenburg verder. "Ik mocht van mijn opa niet achterom kijken, ik moest doorlopen en vooruit kijken naar waar mijn moeder klaarstond met mijn broertje. Dat betekende dat we ook tussen brandende trams door moesten. Met mijn vader zijn we later weer herenigd. Hij mocht tijdens het bombardement de wijk niet meer in."

Het vuur is ook de reden dat er maar een blindganger is gevonden in Bospolder-Tussendijken na de oorlog. "De gemeente heeft de wijk uitgekamd op bommen die niet zijn ontploft, maar er is er maar een gevonden", vertelt historicus Baart. "Door de enorme vuurzee waarin de wijk was veranderd, zijn alle bommen uiteindelijk wel afgegaan."

De familie Stoppelenburg is uiteindelijk ongedeerd gebleven en naar Amsterdam gevlucht. Na de oorlog keerde het gezin terug naar de wijk. Daar woont Sjaak nog steeds. Hij vertelt zijn verhaal een paar keer per jaar aan schoolkinderen in Rotterdam. "Zodat de jeugd weet wat hier is gebeurd in de oorlog, de wijk heeft een trieste geschiedenis."

Nabestaanden
In het OorlogsVerzetMuseum wordt vanmiddag om 14.00 uur een bijeenkomst gehouden voor de slachtoffers en nabestaanden van het vergeten bombardement.


Bron: NOS.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie