Honderden op Timberwolveskamp

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Honderden op Timberwolveskamp

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 20 juli 2004

Door Willemijn van Hees

ACHTMAAL – De Stichting Vrienden van de Timberwolves hield afgelopen weekend weer het Timberwolf Retreat Camp bij het Historisch Museum aan de Nieuwmoerseweg in Achtmaal. Honderden mensen kwamen op dit grote openluchtmuseum met tientallen figuranten af.

Afgezien van het vele publiek dat rondliep, leek het of de tijd heeft stilgestaan op het terrein van het Timberwolf Retreat Camp: eind 1944 in plaats van half 2004.

Meteen bij de ingang stonden allerlei militaire voertuigen opgesteld met beschrijvingen van de wagens en waar ze voor gebruikt werden.

Op een groot weiland waren soldaten aan het honkballen en in de vele legertenten werd gekookt, werden wapens schoongemaakt of even lekker gerust. Muziek schalde uit de grote luidsprekers en iedereen waande zich even in de tijd van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Er is veel gevochten in Achtmaal en omgeving en daarom werd er zaterdag eerst een bezoek gebracht aan alle plaatsen waar de Timberwolves en toegevoegde eenheden bijna zestig jaar geleden vochten voor de bevrijding.

’s Middags werden de gevechten op een weiland nagespeeld. Het hevige onweer zaterdagnamiddag zorgde voor veel doorweekte soldaten.

Ook zondag kwam door bijna veertig vrijwilligers de geschiedenis tot leven.

Aan het eind van de middag kwam een jongen met zijn ogen gericht op zijn gameboy het terrein op gelopen. Toen hij heel even van zijn spel opkeek en zag wat er zich allemaal afspeelde op het terrein, stopte hij zijn gameboy gauw weg. Hier kon geen computerspelletje tegenop, dit is het ultieme soldaatje spelen. Met name de verschillende geweren eisten al zijn aandacht op.

In het museum zelf keek jong en oud de ogen uit bij het zien van alle uniforms, munitie, geweren en persoonlijke spullen van de soldaten.

‘Soldaten’ Arjan van Hassel en Paul de Marteau lagen voor hun tent even te genieten van de zon. Zij konden de bezoekers alles vertellen over de gebeurtenissen in deze omgeving aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De Marteau, afkomstig uit Turnhout, hielp net als een hoop vrijwilligers uit West-Friesland en de gemeente Zundert mee om alles er zo levensecht mogelijk uit te laten zien. „Ik ben geïnteresseerd in alles van die tijd en ben daarom lid van de Historical Warriors in België. Turnhout ligt niet zo ver van Achtmaal en ik wil me ook de gebeurtenissen van hier eigen maken“, legt hij uit.

Van Hassel van de Stichting Vrienden van de Timberwolves geeft aan dat dit ‘naspelen’ allemaal leuk en educatief is, maar dat één ding niet vergeten mag worden: „De mensen die het destijds echt allemaal hebben gedaan hier. Er zijn hier in de omgeving veertig mannen gesneuveld en honderdvijftig gewond geraakt. Dat is nog afgezien van de andere slachtoffers, want ook oververmoeidheid en ziektes hebben hele pelotons weggevaagd.“ Hij kijkt nu al uit naar oktober als de veteranen weer komen.

Bron: BN/DeStem
Plaats reactie