'Nog te vroeg voor Duitse herdenking op 4 mei'

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

'Nog te vroeg voor Duitse herdenking op 4 mei'

Bericht door 779 »

'Nog te vroeg voor Duitse herdenking op 4 mei'
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt het nog te vroeg om op 4 mei ook gesneuvelde Duitsers te herdenken.
Foto: ANP

Herdenken en verzoenen moet je uit elkaar houden, stelde directeur Nine Nooter dinsdag in het Radio 1-programma Dit Is De Dag. Aanleiding is de terugkerende discussie over het al dan niet herdenken van gesneuvelde Duitsers in het Gelderse Vorden.

"Verzoenen en herdenken zijn wat ons betreft andere thema's", aldus Nooter. "Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers", zei ze. Volgens haar horen daar nog geen Duitsers bij en is dat meer een thema voor een dag later. "Verzoenen is voor 5 mei." Nooter benadrukte dat het comité er verder geen zeggenschap over heeft.

Het is voor eerst dat het nationale comité zich zo duidelijk uitspreekt over het uit elkaar halen van herdenken en verzoenen. Volgens Nooter moeten we het verleden niet vergeten en blijven herdenken zodat de oorlog niet wordt vergeten.

Graven
Dit jaar loopt voor het eerst een afvaardiging van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, mee met het plaatselijk comité 4 en 5 mei langs de graven van gesneuvelde Duitsers.

De organisatie wilde dat eigenlijk vorig jaar al, maar de actie werd verboden door de rechtbank in Zutphen. Federatief Joods Nederland had een kort geding aangespannen. De gemeente volgde de uitspraak maar ging wel in hoger beroep.

Voorschriften
Het gerechtshof in Arnhem bepaalde in februari dat de rechtbank het herdenken van Duitsers niet had mogen verbieden. De vrijheid van het organiserende comité had moeten worden gerespecteerd.

Ook bestaan er geen landelijke voorschriften voor herdenkingen. Vorige maand besloot de gemeente Bronckhorst om dit jaar wel mee te lopen.
Door: Novum - http://www.nu.nl/binnenland/3404852/nog ... 4-mei.html
Plaats reactie