'Op 7 mei '45 meer mensen doodgeschoten op Dam dan gedacht'

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Xray
Lid
Berichten: 46
Lid geworden op: 21 jul 2009, 09:19

'Op 7 mei '45 meer mensen doodgeschoten op Dam dan gedacht'

Bericht door Xray »

De Duitse Kriegsmarine schoot op 7 mei 1945 waarschijnlijk veel meer mensen dood op de Dam in Amsterdam dan tot nu toe werd gedacht. Tot nu toe leek het om 22 doden te gaan, schrijft het Leidsch Dagblad. Maar nazaten die zich in het incident hebben verdiept, tellen 33 doden en hebben nog eens 10 namen die niet bevestigd zijn.

Op de Dam stonden duizenden mensen te wachten op de Canadezen, die pas een dag later kwamen. Duitsers openden het vuur, waarschijnlijk omdat de Binnenlandse Strijdkrachten Duitsers arresteerden terwijl dat tegen de afspraken met de Canadezen was. Ook in het Vondelpark en bij het Victoriahotel bij Amsterdam Centraal waren schietpartijen.

Door nabestaanden te benaderen, kwamen de nazaten er achter dat er veel meer slachtoffers zouden zijn. Het NIOD, instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies acht het 'heel goed mogelijk dat er inderdaad meer doden zijn gevallen'.
http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/a ... acht.dhtml
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2046
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: 'Op 7 mei '45 meer mensen doodgeschoten op Dam dan gedac

Bericht door Jim »

Vandaag wordt de schietpartij, waarbij soldatenvan het al gecapituleerde Duitse leger veel slachtoffers maken, nagespeeld met replica's van het draaiorgel 'Snotneusje van Perlee' en de kiosken waar mensen destijds achter wegdoken om aan de kogelregen te ontvluchten. Geheel volgens de beroemde foto van Frits Lemaire. Het idee is afkomstig van kunstenaar Ronald van Tienhoven. (Stukje uit Eindhovensdagblad)

http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet ... @selecties
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Plaats reactie