Historici ontmaskeren 'Italiaanse Schindler'

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Historici ontmaskeren 'Italiaanse Schindler'

Bericht door Paul Siemons »

Historici ontmaskeren 'Italiaanse Schindler' als nazi-collaborateur

Ooit noemde paus Johannes Paulus II hem een martelaar en hier en daar werd gesproken van de 'Italiaanse Schindler', naar de Duitse industrieel Oskar Schindler die bekend werd door zijn hulp aan joden. Vandaag haalt Holocaust Memorial Museum in Washington echter het heroïsche verhaal over Giovanni Palatucci weg uit een tentoonstelling. De politieman ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zou immers geen 5.000 joden gered hebben van de nazi's, zoals eerder werd geloofd, maar integendeel aan de lopende band mensen hebben uitgeleverd. Dat schrijft de krant The New York Times.

Verder: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buiten ... teur.dhtml
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: Historici ontmaskeren 'Italiaanse Schindler'

Bericht door platoz »

Ik las het net ook... Hieronder het bericht van de NOS:


Een man die jarenlang bekendstond als de Italiaanse Schindler blijkt juist actief te hebben bijgedragen aan de deportatie van Joden. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat het verhaal rond Giovanni Palatucci grotendeels verzonnen is.

Palatucci zou als politiecommissaris van het Italiaanse Fiume (het huidige Rijeka in Kroatië) actief deportaties door de Duitsers hebben gefrustreerd. Hij waarschuwde als er razzia's op komst waren, vervalste of vernietigde documenten en hielp Joden vluchten, was het verhaal. Zo zou hij 5000 Joden hebben gered.

Vanwege zijn verzetsdaden zijn er in veel Italiaanse steden straten of pleinen naar hem genoemd. Dit weekend gebeurde dat zelfs nog in Polino, in Midden-Italië. Ook verleende het Israëlische Yad Vashem hem de eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren', de officiële erkenning voor zijn daden.

Onderzoekers van het New Yorkse Centro Primo Levi ontdekten echter een totaal ander verhaal toen ze onderzoek deden naar Fiume. Zo woonden er slechts 500 Joden in die stad, waarvan er 412 in Auschwitz terechtkwamen. Palatucci werkte daarbij juist actief samen met de nazi's, bleek uit Duitse en Italiaanse oorlogsarchieven. De documenten die Palatucci zou hebben vernietigd, waren zelfs nog gewoon vindbaar in de archieven.

Ook het verhaal rond de dood van Palatucci was verfraaid. Het klopte dat hij op 36-jarige leeftijd in Dachau stierf, maar hij was daar niet terechtgekomen vanwege zijn verzet, maar omdat hij geld had verduisterd en contact had gehad met de Britten.

"Palatucci is juist een voorbeeld van het grote aantal Italiaanse beambten dat stilzwijgend, zelfingenomen en welwillend Mussolini's keuzes omarmden", oordeelt het Centro Primo Levi. In de brief wordt er ook op gewezen dat Palatucci niet eens commissaris was geworden.

De onderzoekers stellen dat de mythe rond Palatucci in de jaren 50 is verzonnen, omdat zijn ouders dan geld van de overheid zouden krijgen. Het heldenverhaal werd maar al te graag geloofd in Italië, omdat men zich schaamde voor de collaboratie met de Duitsers.

Vanwege de onthullingen heeft het Amerikaanse Holocaust Museum verwijzingen naar Palatucci uit een tentoonstelling gehaald. Yad Vashem onderzoekt of Palatucci de eretitel voor Jodenbeschermers zal worden ontnomen. Het Vaticaan, dat Palatucci als martelaar heilig wilde verklaren, onderzoekt of de procedure van de heiligverklaring moet worden stopgezet.
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie