'Laatste poging' om oud-nazi's op te sporen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

'Laatste poging' om oud-nazi's op te sporen

Bericht door platoz »

BERLIJN - Het Simon Wiesenthal Center begint volgende week in Duitsland 'een laatste poging' om verdachten van nazimisdaden in de Tweede Wereldoorlog op te sporen en hen voor de rechter te brengen. In grote steden als Berlijn en Hamburg zullen posters worden opgehangen met een foto van het beruchte 'hek van de dood' in het vernietigingskamp Birkenau en de leus 'Laat, maar niet te laat'. Tips die leiden tot opsporing van een verdachte, kunnen 25.000 euro opleveren.

Het Simon Wiesenthal Center is bemoedigd door de aanklacht vorige maand tegen de 98-jarige Laszlo Csatary in Hongarije en de arrestatie van Hans Lipschis (93) in Duitsland. Beiden stonden op de lijst van het centrum van de tien meest gezochte oud-nazi's. In september staat de in Nederland veroordeelde oorlogsmisdadiger Siert Bruins in de Duitse stad Hagen terecht.

Op die lijst staat Alois Brunner bovenaan. De assistent van Adolf Eichmann is in 2001 voor het laatst in Syrië gezien en zou nu 101 jaar zijn, als hij nog leeft. Op nummer 2 staat nog de arts Aribert Heim, hoewel een rechtbank in de Zuid-Duitse stad Baden-Baden het proces tegen hem vorig jaar stopzette, omdat uit onderzoek was gebleken dat hij in 1992 in Egypte aan kanker is gestorven.


Bron: Telegraaf.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie