Belgische oorlogsheld Michel Donnet overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Belgische oorlogsheld Michel Donnet overleden

Bericht door Paul Siemons »

De Belgische oorlogsheld Michel "Mike" Donnet is in de nacht van woensdag op donderdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat is in zijn omgeving vernomen. Generaal Donnet was tijdens de Tweede Wereldoorlog piloot bij de Britse Royal Air Force (RAF).
Donnet werd befaamd toen hij in 1941 samen met Léon Divoy onder de neus van de Duitsers wist te ontsnappen en vanuit het bezette België met een eigenhandig herstelde tweedekker Stampe SV-4 naar Engeland vloog. Een replica van het illustere toestel is te zien in het Legermuseum in het Brusselse Jubelpark.

In Groot-Brittannië sloot Donnet zich aan bij de RAF. Donnet voerde 375 vluchten uit, waarbij hij vier vijandelijke vliegtuigen wist uit te schakelen. De piloot voerde het bevel over het 350e squadron, het eerste Belgische smaldeel dat in Groot-Brittannië werd opgericht. Hij ontving er ook de prestigieuze onderscheiding Distinguished Flying Cross. Na de oorlog bekleedde Monnet verscheidene topfuncties in de Belgische luchtmacht. In 1975 ging de luitenant-generaal met pensioen.

Legerchef Gerard Van Caelenberge, zelf een piloot, heeft reeds besloten de begrafenis van Donnet, maandag in Brussel, op te luisteren met een bijzonder eerbetoon. Zo zullen er onder meer vier F-16's in Missing Man-formatie over de hoofdstad vliegen.

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/b ... hel_donnet
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Belgische oorlogsheld Michel Donnet overleden

Bericht door Jan Klaassen »

Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Plaats reactie