Britten op zoek naar familiehistorie in Maas en Waal

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Britten op zoek naar familiehistorie in Maas en Waal

Bericht door Roel R. »

Britten op zoek naar familiehistorie in Maas en Waal

Gepubliceerd op: 27 juli 2004

Door ANNE NIJTMANS

PUIFLIJK - Maurice Houghton was gisteren met zijn familie in Maas en Waal. Met hulp van het Puiflijkse Comité 4 mei ging hij de gangen na van zijn oom Arthur Saunders die in april 1945 omkwam in Druten.

Uiterst verrast zijn de Britten over de behulpzaamheid van het Puiflijkse Comité 4 mei. Maurice Houghton is met echtgenote, dochter, schoonzoon en kleinkinderen een dag in Maas en Waal om de gangen van zijn oom Arthur Saunders na te gaan.

Het plaatselijk comité heeft een fotoboekje gemaakt, mensen opgespoord die wat kunnen vertellen over Arthur Saunders en een rondleiding op touw gezet.

Arthur Saunders vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Britse leger. Hij overleefde de invasie bij Normandië maar overleed in april 1945, een maand voor het eind van de oorlog, op 24-jarige leeftijd in de Drutense uiterwaarden.

Donna Brown, de dochter van Maurice Houghton, is bezig de familiegeschiedenis in kaart te brengen. Over haar oudoom Arthur Saunders was niet meer bekend dan dat hij in Nederland gesneuveld was. Kennissen van de familie hadden een jaar eerder contact gelegd met het Puiflijkse herdenkingscomité. Zo is de Britse familie in Puiflijk terechtgekomen.

"Er komen wel vaker Engelsen op zoek naar het oorlogsverleden", vertelt Paul Westerhof. "We proberen ze zo goed mogelijk van dienst te zijn." Op het kerkhof naast de parochiekerk liggen vier graven van geallieerde militairen onder wie Saunders.

Voordat de rondleiding begint, is er eerst koffie in huize Westerhof. Hierbij is ook Jan van Aanholt aanwezig. Hij heeft Arthur Saunders nog gekend. "Hij was ingekwartierd in de oude landbouwschool in Boven-Leeuwen. Hij kwam wel eens bij ons thuis koffiedrinken. Zijn kameraad kwam vertellen dat hij was neergeschoten."

Frans Peters, die indertijd bij de stoottroepen zat, kan uitleggen wat er gebeurd is. "De Duitsers zaten aan de overkant en die kwamen 's nachts de rivier over. Daarom werden de afritten naar de uiterwaarden 's nachts bewaakt door stoottroepen en geallieerden. Saunders zat in Druten bij de afrit naar de steenfabriek, waar de Heersweg op de dijk uitkomt. Duitsers hebben hem neergeschoten. Diezelfde nacht hebben ze de boerderij van Van Zoelen in brand gestoken." Deze boerderij is later herbouwd en staat nu bekend als Edenoord.

De familie Houghton bezocht gisteren alle relevante plekken. Het kerkhof, de oude landbouwschool en de plaats waar Saunders het leven liet. "We wisten echt niet wat er was gebeurd", zegt Houghton. "Nu weten we wat onze oom hier gedaan heeft."

Bron: De Gelderlander
Plaats reactie