'Köningstank' pronkstuk museum

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

'Köningstank' pronkstuk museum

Bericht door Roel R. »

'Köningstank' pronkstuk museum

Gepubliceerd op: 28 juli 2004

Door René Hoonhorst

AXEL – De Duitsers hebben alleen Tigers ingezet tijdens de strijd rond het Zijkanaal naar Hulst. Königstigers hebben nooit deelgenomen aan de gevechten tegen de Poolse geallieerden. Maar de ‘koning der tanks’ prijkt trots op een muur van het toekomstige oorlogsmuseum van Mario Maas.

De afbeelding van de Königstiger is de enige dichterlijke vrijheid die Maas zich permitteert. Niet om de historie geweld aan te doen - de hele museumcollectie stamt echt uit de tijd van de tweede Tweede Wereldoorlog, bezweert de beheerder - maar omdat de vormen van de ‘koning onder de tanks’ mooier uitkomen op de wand van de schuurzolder. Een Königstiger geeft het museum toch net wat meer schwung en cachet dan een gewone Tiger.

"Een Königstiger woog 64 ton en had plaatstaal van veertien centimeter dik. De enorme tank was bijna niet kapot te krijgen. Hij was alleen wat minder wendbaar dan de veel lichtere Shermantanks van de geallieerden. Toen die patronen van negentig millimeter gingen gebruiken in plaats van tankgeschut van 75 millimeter slaagden ze er met een paar tanks in om de logge Königstigers uit te schakelen", doceert Mario Maas als een volleerd militair strateeg. De Axelaar laat zich bij de eerste beste vraag over de opzet van zijn museum meeslepen door zijn passie voor de geschiedenis.

De servicemonteur kan niet zo goed verklaren waren zijn tomeloze interesse voor de Tweede Wereldoorlog vandaan komt. De verhalen van zijn opa moeten er aan ten grondslag hebben gelegen. Die werd als conducteur van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tram Maatschappij nog twee dagen opgesloten in de cel van het gemeentehuis in Zaamslag, omdat de Duitsers hem er van verdachten fruit te hebben gestolen. "Mijn opa is toen behoorlijk onder handen genomen, de familie dacht al dat hij niet meer terug zou komen. Die verhalen maakten destijds grote indruk op me", aldus de 34-jarige Maas.

Hij is al lang gegrepen door verzamelwoede. Sinds hij in een boerderij aan de Tweede Verkorting woont - aan de oever van het Zijkanaal naar Hulst, midden in het heetste strijdgebied van Oost-Zeeuws-Vlaanderen - is de koorts alleen opgelopen. Etalagepoppen staan, van top tot teen gekleed in originele outfits, te wachten op een nieuw museumleven als oorlogsvliegenier, Joodse krijgsgevangene, Pools infanterist (in Engelse soldatentenue) of gekweld burger in oorlogstijd.

Nieuwe aanwinsten

De onthulling van zijn plannen voor een oorlogsmuseum op de zolder van zijn schuur leverde hem al een aantal nieuwe aanwinsten op zoals een helm van een Engelse krijgsgevangene, insignes en epauletten. Relikwieën die tot nu toe zorgvuldig werden gekoesterd door hun eigenaren, maar graag werden afgestaan om andere geïnteresseerden de kans te geven er een blik op te werpen.

Het museum wordt vrijdag 10 september door wethouder C. de Mol-Marcusse geopend. Van maandag 13 tot en met maandag 27 september (twee weken rondom 19 september, de datum waarop Axel zestig jaar geleden is bevrijd) is het schuurmuseum dagelijks van 14.00 tot 17.00 uur geopend zijn. Maas weet dat er nog veel moet gebeuren vóór de bezoekers binnentreden in een verduisterde oorlogswoonkamer en vervolgens amateurbeelden over de ‘verovering’ van Axel, vitrines met al zijn aanwinsten en ‘etalage-soldaten’ in het gelid kunnen zien. Maar het komt voor elkaar, verzekert hij.

Dat de wandschildering waarvan de Königstiger deel uitmaakt, in september gereed is, staat helemaal vast. De ervaren amateur-kunstenaars Erwin en Colin Schoone staan er garant voor dat de Gdynia-brug, de baileybrug over het zijkanaal waarover de Polen na verschillende pogingen konden oprukken, en de watertoren van Axel straks ook op de muur van het museum pronken.

Bron: BN/DeStem
Plaats reactie