Zangeres Jetty Paerl (92) overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

Zangeres Jetty Paerl (92) overleden

Bericht door D_Dutch »

AMSTELVEEN - Jetty Paerl is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdag bekendgemaakt. Paerl werd beroemd als 'Jetje van Radio Oranje'.

Paerl zong liedjes voor Radio Oranje, de vrije zender die vanuit Londen uitzond en waar veel Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim naar luisterden. In 1956 maakte ze naam door als eerste op te treden tijdens het eerste Eurovisiesongfestival, met het liedje De vogels van Holland.

Henriëtte Nanette Paerl (27 mei 1921) werd voor Radio Oranje aangekondigd als Jetje. Zonder achternaam, want dat zou gevaarlijk kunnen zijn voor haar in Nederland achtergebleven familie. Het gezin Paerl was in België, toen de Duitse bezetting van Nederland begon. De familie besloot niet terug te keren, maar met de boot naar Engeland te varen waar vader Jo Paerl zich van filmdistributeur ontwikkelde tot schrijver van liedjes. Van zijn hand is bijvoorbeeld de officiële tekst van het liedje Op de hoek van de straat staat een NSB'er.

Via de Engelandvaarders, die uit bezet gebied naar Engeland overstaken, bleef Jo Paerl op de hoogte van wat er in Nederland speelde. De Engelandvaarders deden Jetje beseffen dat liedjes als Koninginnedag en We zien elkaar weer, troost brachten in menig Nederlandse huiskamer. Tot dan toe wist ze alleen dat ze vooral hard en duidelijk moest zingen om door de Duitse stoorzenders te komen. Enkele Engelandvaarders kenden de liedjes uit hun hoofd. „Ik niet, ik zong ze van een papiertje”, vertelde Paerl later.

De eerste oorlogsjaren zong ze liedjes voor Cabaret De Watergeus, waarin bekende liedjes nieuwe teksten kregen die de Duitse bezetting op de hak namen. Later waren haar liedjes in de uitzendingen van Radio Oranje te horen. In Engeland haalde ze haar rijbewijs en kon daardoor de truck besturen waarmee ze aan het einde van de oorlog met Radio Herrijzend Nederland de Prinses Irenebrigade volgde.

In 1956 trad Paerl als eerste op tijdens het eerste Eurovisiesongfestival, waarvoor elk deelnemend land twee artiesten afvaardigde. Haar liedje De vogels van Holland staat daardoor te boek als het allereerste nummer dat ooit tijdens het songfestival is gezongen. Het door Annie M.G. Schmidt en Cor Lemaire geschreven nummer won niet, zoals ook Corrie Brokken dat jaar nog buiten de prijzen viel met 'Voorgoed voorbij'. Brokken won het volgende jaar wel, met Net als toen.

Jetty Paerl maakte deel uit van de Swinging Nightingales en deed een seizoen mee met de beroemde revue van Snip en Snap. Ze was bescheiden en vond het minstens zo belangrijk dat ze de vrouw was achter schilder en tekenaar Cees Bantzinger.
©De Telegraaf; vrijdag 23 augustus 2013
Plaats reactie