Tsjechische vliegtuigen boven oorlogsmonument Petten.

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Tsjechische vliegtuigen boven oorlogsmonument Petten.

Bericht door Roel R. »

Tsjechische vliegtuigen boven oorlogsmonument Petten.
Een uniek eerbetoon.

Op 17 oktober 2013 is het precies een jaar geleden dat in Petten, Noord-Holland, een monument is opgericht voor de Tsjechische bemanning van de Wellington KX-B bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee is neergestort.

Ter gelegenheid van dit eerste jubileum heeft de Tsjechische Luchtmacht een zogenaamde ,,Flypast” aangeboden. Twee L-39ZA Albatros straaljagers van het „Šiškova“ Squadron zullen een eregroet brengen tijdens de herdenkingsceremonie op 17 oktober.
Op 28 december 1941 verliet de Vickers Wellington KX-B bommenwerper, serienummer T-2553 van 311 (Tsjechische) Squadron RAF, het vliegveld van East Wretham. De bemanning bestond uit: 1e piloot Sgt. Alois Šiška, 2 e piloot Sgt. Josef Tománek, navigator F/O Josef Mohr, boordwerktuigkundige F/O Josef Ščerba, neuskoepelschutter Sgt. Pavel Svoboda en staartschutter Sgt. Rudolf Skalický.

Hun doel was het bombarderen van de haven van de Duitse plaats Wilhelmshaven. Boven het doelwit werd het vliegtuig zwaar beschadigd en waren ze uiteindelijk gedwongen in de Noordzee te landen, ongeveer halverwege Nederland en Engeland.

Rudolf Skalický kon niet meer uit het zinkende toestel komen maar de andere vijf bemanningsleden lukte het in het reddingsbootje te kruipen. Zes gruwelijke dagen later, op 3 januari 1942, spoelde dit bootje aan op de Nederlandse kust nabij Petten. Slechts drie van de vijf bemanningsleden waren nog in leven: Alois Šiška, Josef Ščerba en Pavel Svoboda.

Alois Šiška groeide na de oorlog uit tot een geliefd en bekend figuur binnen de Tsjechische Luchtmacht. Hij bereikte uiteindelijk de hoge rang van generaal majoor. In 2008 werd hij beschermheer van het 222ste Trainingssquadron. Dit squadron kreeg de eretitel: „Šiškova“.

De leden van dit squadron waren vorig jaar nauw betrokken bij de oprichting van het monument. Het is daarom extra bijzonder dat zij dit jaar het monument van hun beschermheer en zijn bemanning vanuit de lucht kunnen eren.

De flypast vind plaats op donderdag 17 oktober om 14:00 tijdens een herdenkingsceremonie bij het monument voor de bemanning van Wellington KX-B. Strandweg 4 te Petten, Noord-Holland.


Voor meer informatie zie de website http://www.KX-B.com.

Afbeelding
Het monument

Afbeelding
Albatros L39
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3732
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: Tsjechische vliegtuigen boven oorlogsmonument Petten.

Bericht door Kugelblitz »

Dat we jou hier nog eens mogen zien Roel! Kom je nog eens wat vaker kijken? :)
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Plaats reactie