Eerbetoon Schröder aan Poolse slachtoffers

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Eerbetoon Schröder aan Poolse slachtoffers

Bericht door Roel R. »

Eerbetoon Schröder aan Poolse slachtoffers

WARSCHAU - De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft zondag een historisch eerbetoon gebracht aan de duizenden Polen die zestig jaar geleden zijn omgekomen in een mislukte opstand tegen de nazi's in de Poolse hoofdstad Warschau.


Schröder, die als eerste bondskanselier aan de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid deelnam, boog zondag tweemaal diep nadat hij een krans bij een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers had gelegd. Voor Schröder was de uitnodiging van de Poolse regering een teken van verzoening tussen het Duitse en Poolse volk en een belangrijke stap voor de Europese eenheid.

De Armia Krajowa (AK), het ondergrondse verzetsleger dat namens de Poolse regering in ballingschap vocht, kwam op 1 augustus 1944 in opstand tegen de Duitse bezetters. Ze volgde daarmee het voorbeeld van burgermilities in Parijs en Rome, die hun eigen stad hadden bevrijd voordat de geallieerden binnentrokken.

Maar in een ongelijke strijd sloegen elite-eenheden van de SS de opstand met keihard geweld neer. Uiteindelijk moesten de slechtbewapende rebellen op 2 oktober 1944 capituleren. Op bevel van Adolf Hitler werd de stad vervolgens met de grond gelijkgemaakt en circa 200.000 inwoners op beestachtige wijze afgemaakt.

Opstand van Warschau

In Warschau werd zaterdag een museum geopend ter nagedachtenis aan de Opstand van Warschau. Premier Marek Belka onthulde een monument op het museumterrein voor een menigte van circa 10.000 mensen, onder wie vele Poolse hoogwaardigheidsbekleders en oud-strijders. Belka, zelf een zoon van een opstandeling, zei zichtbaar bewogen dat het museum ,,eindelijk recht doet aan de geschiedenis''.

Tijdens de communistische overheersing tot 1989 werd de opstand, een van de meest catastrofale gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, praktisch doodgezwegen.

ANP
Plaats reactie