Nazi-roofkunst: 1.500 doeken decennialang in woning

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Nazi-roofkunst: 1.500 doeken decennialang in woning

Bericht door Paul Siemons »

Speurders van de douane hebben volgens het Duitse nieuwsmagazine Focus in de woning van een 80-jarige Münchenaar rond de 1.500 tot op vandaag verdwenen werken van meesters van de klassiek moderne kunst ontdekt en in beslag genomen. Het gaat om werken van onder meer Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann of Max Liebermann. De nationaalsocialisten zouden de werken van joodse verzamelaars geroofd of als "ontaarde" kunst geconfisqueerd hebben, aldus Focus.


De speurders zouden al in de lente van 2011 in de woning van de man toegeslagen hebben. De douane was de man op het spoor gekomen bij een controle van cash geld tijdens een treinrit van Zwitserland naar München. De in beslag genomen werken bevinden zich nu in een beveiligd depot van de Beierse douane in Garching bij München. Een Berlijnse kunsthistorica probeert de herkomst en de waarde van de werken te achterhalen. Het magazine maakt gewag van een miljard euro.

De vader van de 80-jarige, een kunsthandelaar, had de werken in de jaren dertig en veertig opgekocht. Al ruim 50 jaar had de zoon ze in zijn appartement opgestapeld, in verduisterde, vervuilde kamers op zelfgemaakte stellingen. In de loop van de jaren had hij enkele doeken verkocht en van de opbrengst geleefd. Volgens Focus heeft het Openbaar Ministerie nu een onderzoek tegen hem geopend op verdenking van belastingontduiking. Toen de speurders dagenlang bezig waren met de woning leeg te maken en de werken wegbrachten, bood de man geen weerstand.

Een van de in beslag genomen doeken van Matisse zou eigendom geweest zijn van de joodse kunstverzamelaar Paul Rosenberg, de grootvader van de Franse journaliste Anne Sinclair. Sinclair, die al jaren ijvert voor de teruggave van de door de nazi's geroofde kunst, was volgens Focus niet op de hoogte van het bestaan van de Matisse.

Bron: http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid ... oning.aspx
Plaats reactie