Roma herdenken massamoord in Auschwitz

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Roma herdenken massamoord in Auschwitz

Bericht door Roel R. »

Roma herdenken massamoord in Auschwitz

Gepubliceerd op: 2 augustus 2004

WARSCHAU (ANP) - Honderden Roma-zigeuners uit de hele wereld hebben maandag in Polen de holocaust in het vernietigingskamp Auschwitz herdacht. Volgens de BBC gaat het om de grootste herdenkingsbijeenkomst ooit voor de zigeuners die de vervolging door de nazi's niet overleefden.

Het was maandag precies zestig jaar geleden dat de nazi's op een dag 3000 zigeuners naar de gaskamers dreven. Een eerdere poging in mei van dat jaar om de laatste Roma in Auschwitz uit te roeien, mislukte omdat de zigeuners in opstand kwamen.

De Roma liepen maandag dezelfde route die hun voorouders zestig jaar geleden moesten lopen op weg naar de gaskamer. Bij het crematorium waar de lichamen werden verbrand, legden zij een krans.

Verantwoordelijkheid

De ceremonie werd bijgewoond door de Duitse minister van Milieu Jürgen Tritten. "Deze genocide is onderdeel van onze geschiedenis. Als Duitsers dragen wij de historische en politieke verantwoordelijkheid, net als voor de gehele holocaust", zei de Duitse bewindsman.

Ook in de Hongaarse hoofdstad Boedapest herdachten de Roma de holocaust, die zij 'Pharrajimos' noemen. Van de 23.000 Roma die naar Auschwitz werden gedeporteerd, stierven er 19.000 in dat kamp. Volgens schattingen hebben de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog een kwart van de ongeveer een miljoen Roma in Europa vermoord.

Bron: Planet.nl
Plaats reactie