Vergoeding voor tienduizenden nazi-arbeiders

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Vergoeding voor tienduizenden nazi-arbeiders

Bericht door Roel R. »

Vergoeding voor tienduizenden nazi-arbeiders

FRANKFURT - Een joodse organisatie heeft maandag geld uitgekeerd aan meer dan 130.000 personen die onder het nazi-regime slavenarbeid moesten verrichten. Het geld, 401 miljoen dollar, gaat naar arbeiders en hun nabestaanden in 62 landen.


Volgens de Jewish Claims Conference was het de grootste compensatie voor holocaust-slachtoffers die ooit op een dag is uitgekeerd. ,,Deze betalingen zijn een beetje gerechtigheid, waarop overlevenden meer dan zestig jaar hebben gewacht'', aldus een verklaring.

Het geld komt uit een fonds dat in 2000 door de Duitse overheid en industrie is opgericht. De Claims Conference is een van de zeven organisaties die het geld, 5,1 miljard euro, mag verspreiden. Voormalige 'slavenarbeiders', vooral joodse slachtoffers van de nazi's die in concentratiekampen dwangarbied verrichten, krijgen van de organisatie 7.669,38 euro.

Raar eigenlijk. Mijn opa wou hier nooit iets van weten. Maarja mijn oma en haar zus hebben ook die verzetsmedaille afgewezen. Het was toch normaal wat ze deden....

Toch fijn dat een aantal mensen nog iets krijgen.
Plaats reactie